Dit zijn de beste Android- en iOS-apps van de week

Bestuur niet het personage maar het level, lees je artikelen als een tijdschrift en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week

Stagehand

Stagehand wordt geadverteerd als een 'achterstevoren platformer'. Een rake omschrijving van deze nieuwe titel van de makers achter uitstekende iOS-games The Incident en Space Age. In Stagehand bestuur je namelijk niet het poppetje, maar het level. Hoofdpersoon Frank loopt en springt zelf door het level, maar alles waar hij overheen loopt is naar boven en beneden te schuiven.

Het is dus niet aan jou Frank op tijd te laten springen, maar om te zorgen dat hij niet tegen een muur oploopt of juist de diepte in valt. Dat doe je door de weg vrij te maken, want hoewel Frank wel vrij ver vooruit kan springen tussen twee platformen, is hij bar slecht in klimmen. Als het platform voor hem ook maar iets te hoog is dan het oppervlak waar hij op loopt, botst hij en ben je game over.

Dat levert een bijzonder leuke endless runner op die het genre totaal nieuw leven inblaast. Panisch blijf je platformen op tijd naar boven en beneden schuiven, terwijl je andere obstakels juist snel uit de weg moet vegen of Frank hoger moet laten springen door een platform een zwaai te geven. Dat doe je tegen een vrolijke oorwurm van een melodie, terwijl Stagehand is vormgegeven in vertrouwd ogende SNES-stijl à la Super Mario Land.

Ook het geluid van de muntjes die je opraapt is hetzelfde, muntjes waar je nieuwe speelbare personages mee kan kopen. Een briljante functie van Stagehand is de mogelijkheid om de laatste seconde voordat je game over ging te delen in de vorm van een gifje. Weet je meteen waar je de volgende keer extra je best op moet doen, want Stagehand is echt zo'n game waar je graag nog een potje of twee van speelt.

Download Stagehand voor iOS (1,99 euro)

Flipboard 4.0

Flipboard bestaat inmiddels alweer bijna zeven jaar, en de kernfunctie van de app is na al die jaren nog steeds hetzelfde: een persoonlijk nieuwsoverzicht maken van de grote hoeveelheid bronnen en onderwerpen die er zijn. Dat doet de app in de vorm van digitale tijdschriften die helemaal op de gebruiker zijn toegespitst.

In versie 4 van de app zijn 'Smart Magazines' toegevoegd; digitale tijdschriften die zich precies aanpassen aan jouw wensen. Dat doet Flipboard op een paar manieren. Ten eerste geef je zelf je interesses aan, binnen welke genres je het liefst verhalen en artikelen leest en video's bekijkt. Het Smart Magazine dat je vervolgens krijgt is gevuld met die onderwerpen, waarbij de artikelen zijn geselecteerd door experts op al die gebieden.

Vervolgens blijft Flipboard van je leren, door te kijken welke artikelen je het meeste leest, en in het bijzonder welke verhalen je met een hartje beloont. Als je wil kun je ook zelf handmatig dieper in de voorkeuren duiken, om bijvoorbeeld alleen tech-verhalen te lezen over Google, of recepten uit de Italiaanse keuken te zien. Daarbij is de vormgeving zoals we van Flipboard gewend zijn uitstekend. Groot beeld, een fijn lettertype en verticaal scrollen met een bladerend effect alsof je een tijdschrift leest.

Ook is het nog steeds mogelijk om zelf magazines te maken met je favoriete verhalen. Die bundels vormen een handig naslagwerk, en zijn ook simpel te delen. Verhalen toevoegen doe je snel door de plus-knop onderin beeld te gebruiken. Flipboard was altijd al een sterke app om al je gepersonaliseerde nieuws op één plek te lezen. De slimmere tijdschriften maken de app nog prettiger, zonder dat het wiel opnieuw wordt uitgevonden of gebruikers een totaal andere app wordt voorgeschoteld.

Download Flipboard voor Android of voor iOS (gratis)

SpellTower Nederlands

SpellTower kwam in 2011 voor het eerst in de App Store, maar is nu de leuke puzzelgame totaal vernieuwd. Een strakker uiterlijk, multiplayer-modus en het belangrijkste: Nederlands is toegevoegd. De woordgame verschilt van bijvoorbeeld Wordfeud door de manier waarop je woorden alle kanten op kan leggen.

Je kan letters in alle kanten aan elkaar schakelen: naar boven, onder, links, rechts en zelfs diagonaal. Zolang de letter elkaar maar raken en je uiteindelijk een bestaand woord krijgt. Afhankelijk van hoe lang of complex je gelegde woord is, verdwijnen zowel je gelegde letters als de letters daaromheen.

​SpellTower heeft verschillende spelmodi, waarbij de klassieke modus een beetje als Tetris in elkaar zit. Bij elk woord dat je legt komt er onder in beeld een rij letters bij. Door de hoogste torens laag te houden moet je het zo lang mogelijk volhouden. Een modus die elke tien seconden een extra laag letters toevoegt is helemaal pittig, terwijl de zen-modus je juist alle tijd en ruimte geeft om rustig te puzzelen. Met de multiplayer-modus neem je het tegen vrienden op.

Helaas is vooralsnog alleen de iOS-versie van SpellTower voorzien van een Nederlands woordenboek. De Android-versie ondersteunt alleen Engelse woorden.

Download SpellTower voor iOS (2,99 euro) [Android-versie][5] (1,51 euro) - let op, nog niet in het Nederlands

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie