Chat-app Snapchat neemt strenge maatregelen die misleidende of onjuiste nieuwsverhalen publiceren in Snapchat Discover, de nieuwssectie van de app.

De richtlijnen voor uitgevers worden maandag aangepast om Discover op te schonen, meldt de New York Times.

Uitgevers mogen gebruikers niet langer op misleidende wijze verleiden tot klikken op een verhaal, door bijvoorbeeld een prikkelende afbeelding te gebruiken die niets met het artikel te maken heeft. Expliciete afbeeldingen zijn niet meer toegestaan in Discover, tenzij ze een duidelijke nieuwswaarde hebben. Ook nieuws dat feitelijk onjuist is, wordt niet langer toegestaan.

Vanaf februari wordt het voor uitgevers mogelijk om sommige verhalen te blokkeren voor minderjarigen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren al er schokkende beelden worden getoond.

Rol

De strenge richtlijnen zijn tekenend voor de rol die Snapchat zichzelf toebedeelt. Waar andere sociale media als Facebook doorgaans ontkennen mediabedrijven te zijn, en zich enkel opstellen als neutraal platform, ziet Snapchat ook een redactionele rol voor zichzelf weggelegd.

In verschillende landen heeft het bedrijf ook een redactieploeg die zelf verhalen samenstelt op basis van de Snaps van gebruikers;.

In Snapchat Discover verschijnen dagelijks verhalen van tientallen internationale media. Nederlandse uitgevers hebben nog geen toegang gekregen tot de functie.