Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) raadt zijn leden het gebruik van chat-apps als WhatsApp en Telegram af.

De organisatie is bang dat de coalitie die door de VS wordt geleid de diensten gebruikt om de locatie van hooggeplaatste terroristen te bepalen en die vervolgens te bombarderen. Dat staat volgens Reuters in de weekkrant die IS online publiceert.

"Zolang je telefoon aan staat, bespioneert-ie je", staat daar verder in te lezen. "Als je via WhatsApp of Telegram met iemand praat die gevolgd wordt, trek je de aandacht van de kruisvaarders."

De extremisten gebruikten chat-apps tot voor kort regelmatig om in contact te blijven met leden en supporters die zich buiten de gebieden die IS controleert, bevinden. Zo onderhield de groep volgens de Franse overheid via chat-apps onder meer contact met de terreurcel die in november 2015 130 mensen ombracht in Parijs.

Locaties

Er zijn dit jaar 20 commandanten van IS door bombardementen van de coalitie om het leven gekomen. IS vermoedt dat de coalitie hun locaties via de chat-apps achterhaalde.

Of dat ook daadwerkelijk zo is, is lastig te zeggen. WhatsApp gebruikt end-to-end-encryptie en zegt dat zelfs het bedrijf zelf de berichten die via zijn dienst verstuurd worden niet kan lezen. Ook Telegram bedient zich van sterke encryptie van privé-gesprekken.