Vecht jezelf door een oosters keizerrijk, zet elke selfie naar je hand en meet met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Facetune 2

De compleet vernieuwde versie van één van de populairste foto-bewerkings-apps voor iOS. Met Facetune zet je selfies compleet naar je hand. Ontwikkelaar Lightricks geeft een hele reeks aan bijzondere krachtige bewerkingstools waarmee je van een doorsnee selfie een hele gelikte portretfoto maakt.

Dat kan automatisch met één tap, maar je kan ook handmatig bijvoorbeeld oneffenheden in het gezicht verwijderen of sterk verminderen, tanden witter maken, je ogen groter maken of de vorm van je kin veranderen. Het is zelfs mogelijk om de belichting totaal te veranderen. Met kunstmatige intelligentie en 3D-modellen is het zelfs mogelijk om al voordat je en selfie maakt te zien wat het eindresultaat is. Zo zie je bijvoorbeeld hoe je eruit zou zien met een hele andere neus. De bewerkingen zijn in principe allemaal vrij subtiel en ogen natuurlijk, en met een vergelijkingsknop onderin beeld kun je steeds zien hoe het verschilt met de originele foto. Natuurlijk kun je ook volledig doorslaan en een eindresultaat maken dat bijna niet meer op het originele lijkt.

De app biedt gratis een paar tools maar voor betalende klanten gaat de hele gereedschapskist open. Je kan sommige tools gratis uitproberen en daarna per stuk kopen voor prijzen tussen de 0,99 en 2,99 euro. Wie meteen toegang tot alle opties wil kan een abonnement afsluiten voor 9,99 euro voor een jaar, 6,99 voor een half jaar of 1,99 per maand.

Download Facetune 2 voor iOS (gratis)

Microsoft Solitaire Collection

Wie zich weleens heeft zitten vervelen achter een computer op werk of school, zo één waar je zelf niks op mag installeren, weet dat Patience een redding kan zijn. Een suf ogend kaartspel waar je voor je het weet toch zo een lesuur mee vult of de tijd tot de lunch mee vol maakt. Daardoor ga je zo'n spelletje toch koesteren.

Goed nieuws voor die mensen: Patience is er nu ook voor Android en iOS. En het oogt en werkt precies zoals je gewend bent: een spel kaarten ligt opgesteld op een groen kleed en je moet opeenvolgende rijen kaarten om en om in kleur opstellen. Daarbij worden touchscreens goed gebruikt, waarbij je de kaarten zowel kan aantikken als slepen om het kaartspel op te lossen.

De Microsoft Solitaire Collection biedt naast de klassieke patience-versie Klondike ook speelmodi Spider, FreeCell, Pyramid en TriPeaks. Spelers kunnen inloggen met een Xbox Live-account en zo hun score vergelijken met andere spelers. Patience is gratis met advertenties, voor 1,99 euro per maand kunnen spelers die advertenties uitschakelen en krijgen ze extra beloningen voor dagelijkse uitdagingen die het spel biedt. Het fijnste is dat ook de oude vertrouwde animaties bij het oplossen van een spel nog steeds aanwezig zijn.

Download Microsoft Solitaire Collection voor Android of voor iOS (gratis)

Jade Empire

Met deze opgepoetste versie van de zeer positief ontvangen Bioware-game uit 2005 haal je voor een tientje uren speelplezier binnen. Zoals we van Mass Effect- en Dragon Age-maker Bioware gewend zijn is ook Jade Empire een uitgebreide RPG met een sterk verhaal, uitgewerkte wereld, veel quests en een diepgaand dialoog-systeem.

De game speelt zich af in een wereld die sterk is beïnvloed door Chinese mythologie en dat levert bijzonder mooie plaatjes op. Zeker opgepoetst doorstaat Jade Empire de tand des tijds uitstekend, en begeef je je in prachtige omgevingen vol bloesembomen en steden vol lampionnen. Zoals wel vaker in Bioware-games ben je redelijk vrij in het pad dat je kiest en de aanpak die je gebruikt; wil je goed zijn of juist kwaadaardig? Je volgt het pad van een weeskind dat door een vechsportmeester is opgeleid. Maar de meester komt in de problemen en het is aan de speler om 'm te hulp te schieten.

Het vechtsysteem is real time, dus je hoeft niet op je beurt te wachten zoals in sommige RPG's het geval is. Dat werkt mobiel best wel aardig, al moet je even oefenen om het uitgebreide vechtsysteem zonder fysieke knoppen helemaal onder de knie te krijgen. Gelukkig biedt de game ook ondersteuning voor controllers. Jade Empire biedt naar schatting zo'n 40 uur gameplay.

Download Jade Empire voor Android (10,99 euro) of voor iOS (9,99 euro)