'Apple App Store overspoeld door honderden nepapps van winkels'

De App Store van Apple is de afgelopen weken overspoeld met nepapps. Het gaat om namaakversies van apps van bekende merken en winkelketens, waarmee de makers mogelijk gegevens van gebruikers proberen te verzamelen.

In de App Store zijn onder meer nepapps verschenen die zich voordoen als Foot Locker, Puma, winkelketen Dollar Tree en modemerken Jimmy Choo en Christian Dior, schrijft The New York Times. De makers ervan hopen vermoedelijk tijdens de feestdagen mensen te kunnen misleiden.

Sommige apps zijn relatief onschuldig en zorgen er alleen voor dat de gebruiker reclame krijgt. Er zijn echter ook schadelijke apps waarmee persoonlijke informatie wordt gestolen of smartphones worden vergrendeld met ransomware.

Mensen die een nepapp hebben gedownload, lopen ook risico dat hun betaalgegevens worden gestolen. Als iemand een bestelling plaatst in zo'n app, geeft die daarmee bijvoorbeeld creditcardinformatie uit handen.

Controle

Apple voert altijd kwaliteitscontroles uit voordat apps in de App Store terechtkomen. Maar volgens The New York Times zijn die controles voornamelijk gericht op het voorkomen dat er schadelijke software in de Store terechtkomt.

Daarbij zou niet worden gelet op het gebruik van namen en logo's in nieuwe apps, om te zien of ze door de rechtmatige eigenaar worden gebruikt.

Verwijdering

Apple heeft donderdag honderden apps uit de Store verwijderd, nadat de Amerikaanse krant melding maakte van de vloedgolf aan nieuwe nepapps.

Een week ervoor werden er ook al honderden apps uit de App Store gehaald, omdat New York Post over de nepapps berichtte.

In september besloot Apple een grote schoonmaak te maken in de Store. Zo werden alle apps gecontroleerd op kwaliteit en functionaliteit. Apps die het op de laatste iOS niet deden werden bijvoorbeeld verwijderd.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie