Geef een frisse draai aan je livestream, ga op ontdekkingsreis en verzamel en lees je favoriete artikelen met de beste apps van deze week.

Hype

Hype is de nieuwste app die meelift op de, nou ja, hype van live video-apps. Hype is gemaakt door twee mede-oprichters van Vine, waar binnenkort door Twitter de stekker uit wordt getrokken. Een vervanger voor Vine is Hype niet, een hele leuke livestreaming-app is het wel.

Het principe dat apps als Periscope en Facebook Live al neerzetten is hetzelfde: je filmt jezelf of je omgeving en iedereen die dat wil kan live meekijken. Groot verschil is de opvallende en ontzettend drukke vormgeving van Hype. Die is stukken veelzijdiger dan dan het enkel showen van de beelden die je met één van de camera's op je telefoon maakt.

Zo kan je in Hype een bewegende achtergrond aan je stream toevoegen, en het beeld waarin jezelf te zien bent van vorm en formaat veranderen. Ook kan je je eigen foto's en muziek aan je stream toevoegen, zodat je een soort levend moodboard krijgt dat totaal aansluit op je eigen persoonlijkheid.

In Hype kan je mensen volgen, en een notificatie instellen voor wanneer zij live gaan. Video's zijn ook naderhand nog terug te kijken, een beetje zoals dat in Snapchat ook gaat. Het is de vraag of Hype kans van slagen heeft in de markt die vooral door Twitter en Facebook wordt bezet, maar leuk, snel en lekker gek ik Hype sowieso.

Download Hype voor iOS (gratis)

Instapaper

Beslist geen nieuwe app, maar sinds de zomer heeft Instapaper wel voor de tweede keer een nieuwe eigenaar en daar merken we nu voor het eerst iets van. Nu de later-lezen-dienst van Pinterest is, kost Instapaper Premium geen geld meer. En daarmee is de app in één klap een stuk interessanter voor zowel huidige gebruikers als mensen die de gratis versie van concurrent Pocket gebruiken.

Instapaper Premium biedt namelijk een sloot handige functies, die nu voor iedereen gratis te gebruiken zijn. Zo staan er voor niemand meer advertenties op de pagina, waar die er bij de gratis versie van Pocket nog wel staan. Ook zijn alle artikelen nu volledig te doorzoeken, en kun je onbeperkt notities bij teksten plaatsen.

Bovendien heeft iedereen nu toegang tot de handige text-to-speech-optie, die uitstekend werkt voor Engelse teksten. Daarbij worden teksten voorgelezen zodat je ze bijvoorbeeld onderweg kan beluisteren. Ook kun je onbeperkt de snellees-optie gebruiken, waarbij woorden één voor één snel in beeld verschijnen en je artikelen dubbel zo snel kan lezen. Tot slot kun je artikelen ook naar je Kindle e-reader sturen. Instapaper biedt overigens ook meer lettertypen dan Pocket.

Download Instapaper voor Android of voor iOS (gratis)

The Trail

De nieuwste game van de bekende videogame-maker Peter Molyneux is in tegenstelling tot zijn eerder mobiele games met weinig bombarie verschenen. Toch is The Trail zeker de moeite waard en is de hand van Molyneux direct te ontkennen. Zoals wel vaker in zijn games is het de bedoeling om op te klimmen en begin je onderaan de ladder.

In The Trail doe je dat als ontdekkingsreiziger die zich wil vestigen in een nieuw en onbekend land. In prachtige omgevingen vaar en loop je automatisch naar je eindbestemming, begeleid door rustgevende muziek. Onderweg kan je rondkijken en belangrijker nog: spullen verzamelen.

Met die spullen kun je nieuwe voorwerpen maken zodra je bij één van de kampvuren op de pad aankomt. Zo kun je bijvoorbeeld nieuwe kleding en schoenen maken of een bijl om hout mee te hakken. Ook moet je zorgen dat je ontdekkingsreiziger genoeg eet want anders kom je nooit op de eindbestemming aan. Dat is een stadje waar je je uiteindelijk moet vestigen om geld te verdienen met bijvoorbeeld een winkeltje.

Download The Trail voor Android of voor iOS (gratis)