Beheer een stijlvol metronetwerk, maak foto's met professionele scherpte-diepte en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Mini Metro

Uitdagende puzzelgame waarin je een metro beheert. Bijzonder is dat de game eruit ziet als de iconische kaart van de London Underground, in 1931 ontworpen door Harry Beck. Ook in Mini Metro zie je een stad van boven en metrostations die met verschillende kleuren lijnen aan elkaar zijn verbonden.

Je begint elk level met een paar metrolijnen en stations. Die stations hebben de vorm van vierkante, ronde of driehoekige symbolen. Naast de stations zie je aan de hand van diezelfde symbolen hoeveel passagiers er op de trein staan te wachten, en je hoofdtaak is om te zorgen dat iedereen op zijn bestemming aankomt zonder dat stations overvol worden, of wachttijden te lang.

Trailer: Mini Metro:

Dat doe je door meer stations en metrolijnen aan te leggen, door letterlijk met je vinger lijnen te trekken. Dat werkt erg leuk, maar wordt ook steeds ingewikkelder. Elke zoveel tijd krijg je de beschikking over meer middelen als nieuwe lijnen, locomotieven, tunnels of bruggen. Soms moet je kiezen en die keus beïnvloedt weer de efficiëntie van je metronet.

In wezen in Mini Metro daarmee een simulator-game, maar dankzij de eenvoudige besturing en bijzondere vormgeving voelt het geheel toch anders aan. De game kan even rustgevend als stressvol zijn, afhankelijk van hoe goed je je stappen zet. Hoe dan ook is Mini Metro een verfrissend leuke game die puzzelen en strategie combineert.

Download Mini Metro voor Android of voor iOS (4,99 euro)

FabFocus

De iPhone 7 Plus verscheen eind september als eerste iPhone met een dubbele camera aan de achterkant. Met iOS 10 krijgt het toestel binnenkort de mogelijkheid om kunstmatig scherpte-diepte aan foto's toe te voegen. Dat zogenoemde bokeh-effect maakt bij foto's gemaakt met wat grotere camera's dat de achtergrond wazig is, terwijl het onderwerp op de voorgrond scherp is.

De app FabFocus geeft foto's ook dat effect, zij het wat minder eenvoudig dan de iPhone 7 Plus. In de app kan je namelijk aangeven welke delen van de foto op de voorgrond staan en dus scherp moeten blijven. De app maakt het omliggende gebied dan onscherp, met vooral in het geval van duidelijke onderwerpen of een portretfoto een goed resultaat.

FabFocus werkt wel het beste op goed uitgelichte foto's waarbij het verschil tussen voor- en achtergrond goed aan te geven is, en soms moet je je selectie een beetje bijschaven om het meest overtuigende effect te krijgen. Maar voor wie geen iPhone 7 Plus heeft is FabFocus een leuke manier om foto's soms een net wat professionelere look te geven.

Download FabFocus voor iOS (1,99 euro)

Weeronline voor Android

In Nederland zijn Nederlandse weer-apps vaak toch net wat nauwkeuriger, zeker als het gaat om weer op plaatselijk niveau. Weeronline is één van de populairste weerdiensten in Nederland, en vernieuwde deze week zijn Android-app.

Weeronline voor Android sluit nu veel beter aan bij de vormgeving van het besturingssysteem. Op één scherm zie je de weersverwachting voor het komende uur met gevoelstemperatuur, voorspelling voor de komende 48 uur en daaronder de neerslagradar.

Met een schuifknop blader je door de verwachtingen voor de komende twee uur. Ook de weersverwachting voor de komende 14 dagen is in de app beschikbaar. De informatie over hooikoorts is in deze versie overigens nog niet aanwezig, maar wordt voor de lente weer toegevoegd.

Download Weeronline voor Android (gratis)