Ga zorgeloos op reis, laat je berichten-app het werk doen en maak foto's als een professional met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Google Trips

Hele slimme reis-app van Google. Trips werkt net zoals wel meer Google-diensten het beste wanneer je Google toegang geeft tot je gegevens, maar dan werkt Trips ook wel echt goed. De app is een alles-in-één reisplanner, en werkt in principe zonder internetverbinding.

Daarvoor verzamelt Trips al je reisgegevens zoals vliegtickets, hotelreserveringen, agenda-afspraken en alle locaties in de stad van bestemming waar je op Maps al eens naar hebt gezocht. Al die informatie wordt in de app offline opgeslagen, samen met de volledige kaart van de stad die je bezoekt.

Google Trips wil daarmee de enige app zijn die je op vakantie nodig hebt, en biedt daarvoor ook een groot aantal reisgidsen. Voor de tweehonderd populairste toeristische steden heeft Google dagtrips samengesteld, waarbij gebruikers langs bekende trekpleisters en goed gewaardeerde horeca worden geleid. Dagplanningen kan je ook zelf maken, en voor vertrek offline opslaan.

Download Google Trips voor Android of voor iOS (gratis)

Manual

De camera's van de iPhone worden steeds beter, en zijn daardoor steeds meer geschikt om professionele foto's mee te maken. Met Manual kan dat; de app laat je zaken als sluitertijd, ISO-waarde en focus handmatig instellen.

Nieuw is de mogelijkheid om foto's ook in RAW-formaat op te slaan. Normaal gesproken worden alle foto's die een iPhone maakt als jpeg opgeslagen, en zijn ze minder uitbreid te bewerken dan RAW-foto's. RAW wordt door professionele fotografen gebruikt omdat dan bijvoorbeeld de belichting achteraf veel ingrijpender aan te passen is.

RAW-foto's zijn qua bestandsformaat wel drie keer groter dan de standaard jpeg's die de iPhone schiet. Bovendien zijn de foto's in RAW totaal onbewerkt; standaard past de iPhone enige bewerking toe zodat die foto's er meestal goed uitzien zonder dat je er wat aan moet doen. In Manual kan je kiezen om foto's in beide formaten op te slaan. Fijn, want zo kan je de jpeg-versie makkelijk direct delen en de RAW-versie altijd nog bewerken.

Let wel: het nemen van RAW-foto's is enkel mogelijk op recente iPhones: de SE, 6S en 6S Plus en de 7 en 7 Plus.

Download Manual voor iOS (3,99 euro)

Google Allo

Google doet opnieuw een poging met een eigen berichten-app, maar dit keer is die poging in ieder geval onderscheidend. Allo biedt alles wat concurrenten als WhatsApp, Telegram en iMessage ook al bieden, maar heeft ook een slimme ingebouwde assistent. Die Google Assistant kan allerlei vragen beantwoorden die je gewoon in normale taal kan typen.

Leuk is dat de assistent je vaak de mogelijkheid geeft vervolgvragen te stellen. Wanneer je bijvoorbeeld naar het weer vraagt, toont Asssitent het weer op je huidige locatie, met daaronder enkele opties. Zo vraag je de assistent met een druk op de knop naar het weer voor de komende dagen, of kan je vragen elke dag een weerbericht naar je te sturen.

Het is goed dat Assistent werkt in elk chatvenster, zolang je maar begint met '@google'. Dat maakt het laagdrempelig, en zorgt ervoor dat je de functie ook daadwerkelijk gebruikt. Ook fijn zijn de Smart Replies: automatische reacties die Allo voorstelt op basis van wat een ander je stuurt. Dat werkt zowel voor tekst als voor foto's, maar voorlopig helaas niet in het Nederlands. Het is wel jammer dat Allo in tegenstelling tot eerdere beloftes van Google de gesprekken met anderen niet versleuteld. Dat kan wel, maar daarvoor moet de gebruiker een Incognito-gesprek starten.

Download Google Allo voor Android of voor iOS (gratis)