De woensdag gelanceerde chat-app Allo is minder privacyvriendelijk dan in eerste instantie door Google werd aangekondigd.

Dat meldt The Verge woensdag. Waar Google in mei nog meldde dat chatgesprekken tijdelijk en anoniem zouden worden opgeslagen, blijkt dat nu anders te zitten.

Gesprekken worden namelijk voor onbepaalde tijd bewaard, tenzij de gebruiker ze zelf verwijdert. Waar anonimiteit werd beloofd – gesprekken zouden niet terug te koppelen zijn naar de gebruiker – maakt het bedrijf ook die belofte niet waar.

Google’s chatapp Allo werd woensdag gelanceerd. Behalve met elkaar chatten kunnen gebruikers ook gesprekken voeren met de slimme assistent van Google. Zo kunnen ze bijvoorbeeld informatie opvragen over lokale restaurants of vliegtijden. 

Om de beste antwoorden te geven, moet de assistent door de berichtgeschiedenis kunnen gaan. Om die reden was al bekend dat de berichten die via Allo worden verstuurd niet zogenoemd end-to-end versleuteld zouden zijn zoals bijvoorbeeld bij Whatsapp wel het geval is

Privacyvraagstuk

Door het bewaren van de chatgeschiedenis kan niet alleen de slimme assistent de gesprekken lezen, maar zouden ze ook kunnen worden opgevraagd door opsporingsdiensten. Dat is bij berichtendiensten met sterkere versleuteling niet het geval.

Google maakte wel een ‘incognito-modus’ voor Allo, waar berichten wél volledig versleuteld zijn. In die modus kunnen gebruikers echter geen hulp krijgen van de slimme assistent van Google. 

In een reactie tegen The Guardian zegt Google gebruikers transparantie en controle te bieden. Het bedrijf wijst daarbij op de mogelijkheid om gesprekken te verwijderen en de 'incognito-modus' te gebruiken. 

Allo wordt in de komende dagen uitgerold via de App Store en Google Play.