Google brengt woensdag zijn chat-app Allo uit voor Android en iPhone. De app stelt gebruikers in staat om met elkaar te chatten, maar maakt het ook mogelijk om vragen te stellen aan een slimme assistent van Google.

Allo werd eerder dit jaar al aangekondigd op de ontwikkelaarsconferentie Google I/O, naast de videobelapp Duo. Die app verscheen vorige maand al.

Voor het gebruik van Allo is enkel een telefoonnummer nodig; een Google-account is niet nodig, al kan zo'n account wel worden gekoppeld.

De slimme assistent van Google, die nog in een testfase verkeert, kan los worden aangesproken, maar kan ook worden betrokken bij gesprekken tussen vrienden. Het is bijvoorbeeld mogelijk om bij het plannen van een lunchafspraak aan de assistent te vragen wat goede Italiaanse restaurants in de buurt zijn.

Wie is ingelogd met een Google-account, kan de assistent ook vragen over zaken die in de eigen agenda of e-mail staan. Het is bijvoorbeeld mogelijk om naar toekomstige afspraken te vragen, of vluchtgegevens uit Gmail op te vragen.

Suggesties

Als de assistent antwoord geeft op een vraag, toont deze ook automatisch suggesties om door te vragen. Wie bijvoorbeeld zoekt naar voetbaluitslagen, kan direct doorklikken naar de competitiestand. En bij het zoeken naar een persoon kan direct worden doorgeklikt naar relevante afbeeldingen.

Ook in gesprekken met vrienden toont Allo automatische suggesties voor reacties. Als iemand bijvoorbeeld 'goedemorgen' zegt, is het met één druk op de knop mogelijk om die groet te beantwoorden. In eerste instantie werkt dit alleen in het Engels, het is de bedoeling dat Nederlands op een later tijdstip toegevoegd wordt.

Allo is vanaf woensdag beschikbaar in de App Store en Google Play. Er is geen web- of desktopversie.