De Japanse overheid kijkt met argusogen naar de monopoliepositie van de appwinkels van Google en Apple. Mogelijk handelen zij in strijd met de lokale regels, blijkt uit een nieuw rapport.

In het rapport schrijft een onderzoeksgroep van het ministerie van Economie, Industrie en Handel dat Google en Apple te veel controle hebben over prijzen en betaalmethodes die ontwikkelaars van apps kunnen gebruiken, zo meldt Nikkei donderdag.

De App Store van Apple bevat vaste prijsniveaus, van bijvoorbeeld 1,99, 2,99 en 3,99 euro. Het is voor ontwikkelaars niet mogelijk om een prijs te vragen die daartussen zit. Dat hindert de concurrentie mogelijk, denken de onderzoekers.

Apple en Google krijgen beiden ook een deel van de omzet die wordt gegenereerd met de verkopen van apps. Volgens sommige leden van de onderzoeksgroep maken zij hierdoor misbruik van hun machtspositie, want het is voor consumenten niet mogelijk om apps uit een andere winkel te halen.

De commissie van 30 procent die Apple inhoudt wordt bovendien niet teruggegeven aan de ontwikkelaar als een consument zijn geld terugvraagt na aankoop van een app. De ontwikkelaar moet dan zelf geld ophoesten om de commissie te vergoeden, stellen de onderzoekers.

Europa

Apple en Google liggen ook in Europa onder de loep bij antitrustwaakhonden, maar vooralsnog blijven de appwinkels daarbij buiten schot. De Europese Commissie heeft Google wel aangeklaagd voor machtsmisbruik wegens het meeleveren van eigen diensten, zoals ook appwinkel Google Play, op Android-toestellen van derden.

De concurrentiewaakhond van Japan ziet het onderzoek als aanleiding om meer informatie te verzamelen, zegt een bron tegen Nikkei. Bij verdenking van overtredingen kunnen ook kantoren van de Amerikaanse techgiganten worden doorzocht.