Stuiter langs de mooiste achtergronden, speel een eindeloos leuke puzzelgame en verken een verzonken stad met in de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Lumines Puzzle and Music

Lumines was één van de eerste games voor de PSP en mag rustig in hetzelfde rijtje als Tetris worden genoemd. Een simpel te leren maar eindeloos speelbare puzzelgame dus, in dit geval met muziek als belangrijke leidraad. Ook in Lumines vallen blokjes naar beneden en moet je combinaties werken om die blokjes weg te werken.

In Lumines zijn de vallende blokjes altijd vierkant, en bestaan uit vier blokjes van twee kleuren in verschillende verhoudingen. De bedoeling is om vierkantjes van vier bij vier in één kleur te maken. Daarvoor kan je de vallende kubussen draaien en naar links en rechts bewegen.

Het leuke van Lumines is dat die blokjes van vier bij vier niet direct verdwijnen, zoals bij Tetris. In Lumines beweegt een lijn over het scherm op de maat van de muziek, en pas als die passeert verdwijnen de kubussen in één kleur en zakken de rest van de blokjes naar beneden. Daardoor moet je je speelstijl constant aanpassen op het nummer dat in dit level speelt, waardoor Lumines steeds fris aanvoelt.

Download Lumines voor Android (3,49 euro) of voor iOS (2,99 euro)

Badland 2

Uitstekende platform-game Badland 2 is er nu ook voor Android. Net als in zijn voorganger combineert Badland 2 zwart vormgegeven figuurtjes op de voorgrond met de meest prachtige, kleurrijke achtergronden. Alsof je naar een interactief schaduwspel zit te kijken.

Die interactie is net als in het eerste deel precies goed, met korte afwisselende levels met allerlei obstakels waar waar je de zwarte blob die je bestuurt langs moet krijgen. Die obstakels variëren van cirkelzagen tot teleporteermachines, maar gelukkig liggen er in de levels ook vaak power-ups waarmee je kleine puzzels moet oplossen.

Dat werkt leuk en houdt de besturing simpel: meer dan links en rechts op het scherm drukken is er niet bij. Wel is de manier van bewegen van de zwarte blob in levels steeds anders: in sommige levels beweeg je je met kleine sprongetjes voort, soms moet je vliegen en in weer andere levels rol je tegen het plafond. Die afwisseling, gepaard met de fraaie achtergronden maken Badland 2 ook weer een game om zeker te proberen. De Android-versie biedt die mogelijkheid, en geeft enkele gratis speelbare levels.

Download Badland 2 voor Android (gratis) of voor iOS (3,99 euro)

Submerged

Indie-game die eerder al verscheen voor spelcomputers en pc. Submerged speelt zich af in een post-apocalyptische, overstroomde stad. Met een bootje moet je je samen met je gewonde broertje tussen de torens bewegen en zoeken naar medicijnen en andere voorwerpen.

De nadruk ligt daarbij op ontdekken, want Submerged heeft geen gevechten. Daarbij moet je steeds gebouwen beklimmen, om eenmaal boven items op te pakken. Het verhaal wordt ondertussen verteld aan de hand van illustraties die de hoofdpersoon maakt.

Jammer is dat de game in zijn vormgeving niet erg verrast. De torens zien er in Submerged allemaal vrijwel hetzelfde uit, waardoor je zowel nogal snel de weg kwijt raakt en niet erg door een bepaalde plek wordt aangetrokken. Toch biedt de game nog wel een aantal unieke gebouwen om te ontdekken, en is het doelloos rondvaren eigenlijk leuker dan het beklimmen van de gebouwen.

Download Submerged voor iOS (4,99 euro)