Eurocommissaris Vestager (Mededinging) wil Facebook ondervragen over de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp, die datadeling voor advertentie toestaan.

De Europese Commissie keurde de overname van WhatsApp door Facebook in oktober 2014 goed. "Maar dat ze daarbij data niet samenvoegden was geen beslissende factor voor goedkeuring, maar nog steeds onderdeel van de beslissing", zegt Vestager nu tegen Bloomberg.

"Daarom gaan we wat vervolgvragen stellen om er achter te komen wat er aan de hand is", aldus de eurocommissaris. Vestager reageert op de nieuwe privacyvoorwaarden van WhatsApp die binnenkort gaan gelden.

Onderdeel van die nieuwe voorwaarden is het delen van gebruikersdata van WhatsApp met Facebook, onder meer om gerichter te kunnen adverteren. Gebruikers kunnen de nieuwe datadeling deels tegengaan door zich voor ingang van de nieuwe regels actief af te melden in de instellingen van de populaire app.

Toch wisselt WhatsApp ongeacht wat gebruikers instellen hun telefoonnummer uit met Facebook. Bovendien zullen veel gebruikers de keuze wegdrukken, zei minister Van Der Steur van Veiligheid en Justitie eerder deze week tijdens het het Vragenuurtje in de Tweede Kamer in een reactie op de nieuwe voorwaarden.

Grote technologiebedrijven

Facebook zegt met de Europese Commissie samen te werken, en alle informatie beschikbaar te stellen om de vragen van de commissie te kunnen beantwoorden.

Eurocommissaris Vestager pakt grote technologiebedrijven de afgelopen tijd hard aan op machtsmisbruik. Zo werd Apple onlangs door Brussel gedwongen achterstallige belastingen van 13 miljard euro te betalen, die ontweken zouden zijn door belastingafspraken met Ierland.

Ook heeft de commissie verschillende onderzoeken lopen naar vermeend machtsmisbruik van Google. In juli klaagde de commissie Google voor de derde keer aan.

Of er gevolgen voor WhatsApp en Facebook zijn kan Vestager nog niet zeggen. "Wat we met de antwoorden doen die we krijgen is nog een open vraag", aldus de eurocommissaris.