Draai jezelf door doolhoven, blaas luchtballonnen op en help Google een handje met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Lost Maze

Een puzzelgame met een originele insteek die voor fraaie beelden zorgt. In Lost Maze moet je het meisje Misty helpen haar verloren familie terug te vinden door doolhoven te doorlopen. Het pad door dat doolhof is opvallend genoeg vrijwel altijd een rechte weg. Dat komt door de vorm van de levels: het zijn namelijk stuk voor stuk hoekige cilinders.

Misty loopt op de platte delen van die cilinder en komt op haar pad tal van obstakels tegen. Het is aan de speler om de cilinder op zo'n manier te draaien zodat Misty voorbij de obstakels komt. Komt Misty wel een obstakel tegen, dan draait ze om en moet je zorgen dat er in tegengestelde richting weer een ander obstakel op haar pad komt om haar om te draaien.

Wie zichzelf meer wil uitdagen kan ook in elk level drie sterren verzamelen. Dat hoeft niet, net zoals je in principe niet hoeft te betalen voor deze freemium-game. Wie acht keer een level niet haalt moet tien minuten wachten, of kan betalen. Wie wil wachten of gewoon goed genoeg is, kan de zestig levels die over vier hoofdstukken zijn verdeeld ook zonder te betalen behalen.

Download Lost Maze voor Android of voor iOS (gratis)

Aeronaut

Het oude bekende spelletje memory, maar dan op een leuke nieuwe manier. Aeronaut laat je in elk level een aantal luchtballonnen zien, allemaal van een bepaald formaat en op een bepaalde plek. Je hebt drie seconden om de vaak mooi vormgegeven scène in je op te nemen, daarna moet je die namaken.

Dat doe je door je vinger op de juiste plek op het scherm te drukken. Hoe langer je drukt, hoe groter de luchtballon onder je vinger wordt. Door een raster wordt je geholpen ongeveer de juiste plek te vinden, maar het luistert vrij nauw om de ballonnen ook tot het juiste formaat te krijgen.

Een extra moeilijkheidsgraad komt wanneer de ballonnen elkaar door hun formaat gaan overlappen. Dan moet je niet alleen de plaats en het formaat onthouden, maar ook de volgorde van de ballonnen. Na elk level beoordeelt de game in hoeveel procent jouw poging overeenkomt met het origineel, en dat is in al zijn simpelheid een hele prettige bezigheid.

Download Aeronaut voor iOS (gratis)

Google Crowdsource

Google staat bekend om zijn vertaalfunctie, die zowel voor stukken tekst als voor complete sites gebruikt kan worden. Hoewel software daar het werk doet, is het vertalen van teksten uiteindelijk toch mensenwerk, en is taal een menselijk en veranderlijk verschijnsel. Daarom laat Google gebruikers nu veel makkelijker bijdragen aan onder meer zijn vertaalfunctie.

In Google Crowdsource geef je aan welke talen je spreekt en schotelt Google je een aantal taken voor. Dat kan het vertalen van woorden van Engels naar Nederlands van, of het controleren van bestaande vertalingen. Maar ook de handschriftherkenning van Google wordt getest: de app vraagt je een bepaald woord met je vinger op het scherm te schrijven.

Ook vraagt Google gebruikers te vertellen wat er op afbeeldingen te zien is, een manier om het herkennings-algoritme bij te spijkeren. Dat geeft een leuk kijkje achter de schermen bij technologie die meestal als vanzelf lijkt te werken, en zorgt er bovendien voor dat de diensten van Google in het vervolg foutloos en soepeler werken.

Download Google Crowdsource voor Android (gratis)

Hello Weather

Prettige weer-app die in één oogopslag meer informatie geeft dan de standaard weer-app van iOS. In Hello Weather zie je op één scherm de huidige temperatuur en weersomstandigheden, en acht uur vooruit zowel de voorspelde temperaturen als neerslagkansen.

Als het regent, zie je bovendien in een grafiek tot op vijf minuten nauwkeurig hoe hard het dan regent. Daaronder zie je voorspellingen voor de rest van de week, zowel temperaturen als neerslagkansen. Een veeg over die voorspellingen haalt een geschreven vooruitzicht tevoorschijn.

Op dezelfde manier kan je over het huidige weerbericht bovenin beeld vegen, om zaken als windrichting en snelheid, luchtvochtigheid, stand van de maan zonnetijden te zien. Door de prettige vormgeving blijft Hello Weather ondanks de gedetailleerde weersinformatie toch zeer overzichtelijk, en blijft alles beperkt tot één scherm.

Download Hello Weather voor iOS (gratis)