Sluip onzichtbaar langs je vijanden, vlieg een hengel door een magische wereld en regeer je koninkrijk à la Tinder met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Reigns

Eén van de meest originele games die we dit jaar op een smartphone speelden. In Reigns word je op de troon van een jonge, onervaren koning geplaatst. De bevolking, adviseurs, jonkvrouwen, geestelijken, vorsten van buurlanden en nog veel meer mensen kloppen met vragen, voorstellen en smeekbedes bij je aan.

Je reageert daar grappig genoeg op zoals je dat ook op Tinder doet: door te swipen dus. Een veeg naar rechts en je zegt ja, een veeg naar links betekent nee. Dat klinkt misschien simpel maar als de vragen zich blijven opstapelen wordt al snel duidelijk dat je je koninkrijk in evenwicht moet houden. Anders wordt je voor je het weet door buurlanden overvallen, door de bevolking verjaagd of door de kerk van de troon gestoten.

Tact is dus van belang in Reigns maar de game is vooral heel erg grappig. Met zijn simpele uiterlijk moet het spel het vooral hebben van zijn humor, in de vorm van de talloze personages die je de meest vreemde vragen stellen. Daarnaast kom je soms in een soort scenario’s terecht: je hebt wat verkeerds gegeten en moet misselijk een weg in je kasteel vinden door naar links en rechts te vegen. Dat houdt het spel verrassend, leuk en geschikt om zowel een minuutje in de bus te spelen, of juist uren achtereen.

Download Reigns voor Android (3,29 euro) of voor iOS (2,99 euro)

Legend of the Skyfish

In deze prachtig vormgegeven game ligt de vergelijking met de geprezen Legend of Zelda-serie op de loer. Terecht ook, want Legend of the Skyfish plaatst je ook in de schoenen van een jonge held die begeleid door prachtige muziek een grote wereld vol gevaren en puzzels in wordt gestuurd. Toch is Legend of the Skyfish zeker geen kloon of rip-off, eerder een hommage die met een eigen insteek en gameplay absoluut bestaansrecht heeft.

In Legend of the Skyfish speel je als Little Red Hook, een soort Roodkapje met een magische vishengel die haar weg moet vinden in een betoverd land vol magische vissen. De gameplay draait naast het neerhakken van vijanden vooral om het oplossen van puzzels met je hengel. Die werkt als een grapling-hook, waarmee je jezelf van platform naar platform kan trekken. Ook kan je objecten naar je toe halen en daarmee paden openen, knoppen indrukken en zelfs vijanden in de val lokken.

Net als in Zelda kom je tijdens je tocht tal van items tegen waarmee je Little Red Hook sterker of sneller maakt en de hengel beter in het verslaan van bepaalde vijanden. Ook krijg je vishaakjes waarmee je nieuwe objecten naar je toe kan halen en waarmee je andere gebieden kan bereiken. Zo blijft de game steeds fris en uitdagend, terwijl je de 45 levels afwisselt met originele eindbazen. Legend of the Skyfish is ongetwijfeld één van de leukste, mooiste en best uitgewerkte mobiele games van dit jaar.

Download Legend of the Skyfish voor iOS (3,99 euro)

Deus Ex Go

Dit is geen variant op Pokémon Go, maar de nieuwste telg in een serie mobiele games van Square Enix. Net als de eerder verschenen Lara Croft Go en Hitman Go is Deus Ex Go een speciaal voor touchscreens gemaakt spel binnen een populaire game-serie. De nieuwste Deus Ex-game voor consoles en pc, Mankind Divided verscheen deze week maar Deus Ex Go is minstens net zo het vermelden waard.

Net als in de andere twee Go-titels van Square Enix maakt Deus Ex Go een soort bordspelversie van de gameplay van zijn grote broer. Ook hier speel je als Deus Ex-hoofdpersoon Adam Jensen, die dankzij allemaal machinale uitbreidingen aan zijn lichaam onder meer onzichtbaar kan worden en door muren kan kijken. Die vaardigheden gebruik je in elk level om stapje voor stapje verder te komen.

Het pad dat je moet volgen staat in elk level al uitgestippeld, maar het is aan de speler om de verschillende vaardigheden van Adam naar eigen invulling toe te passen. Versla je vijanden in een gevecht, of sluip je er onzichtbaar langs? In het begin is dit nog simpel maar al snel nemen de vijanden toe en worden puzzels moeilijker. Deus Ex Go heeft net als de andere games in de serie een prachtige vormgeving met polygone figuurtjes, en moet het meer hebben van tact dan reactievermogen.

Download Deus Ex Go voor Android of voor iOS (4,99 euro)