Apple werkt naar verluidt aan een nieuwe video-app die veel gelijkenissen zou tonen met Snapchat. De iPhone-maker zou zijn mobiele besturingssysteem socialer willen maken.

Dat stellen anonieme bronnen donderdag tegen het doorgaans goed geïnformeerde persbureau Bloomberg.

Doel van Apple zou zijn om het bewerken van video's op een iPhone makkelijker te maken. In minder dan een minuut moet het mogelijk zijn om een clipje te maken en te voorzien van filters en tekeningen.

Volgens Bloomberg wordt de app gemaakt door de afdeling die eerder de professionelere software Final Cut Pro en iMovie voor de Mac maakte. De ontwikkeling van de nieuwe app zou zich nog in een vroeg stadium bevinden, maar gemikt wordt op een verschijning in 2017. Als het eindproduct tegenvalt zou de app nog helemaal uit de plannen van Apple kunnen worden geschrapt.

Contacten

Apple zou naast de nieuwe app ook werken aan makkelijkere manieren om in contact te komen met kennissen. Zo zou het mogelijk moeten worden om in één scherm de hele communicatiegeschiedenis met een contact te zien, ongeacht in welke app die plaatsvond.

In iOS 10, de nieuwe versie van het iPhone-besturingssysteem die volgende maand verschijnt, wordt de berichtendienst iMessage al flink op de schop genomen. De app krijgt onder meer ondersteuning voor animaties en stickers en moet daardoor beter kunnen concurreren met onder meer WhatsApp, Facebook Messenger en het Chinese WeChat.

In het verleden heeft Apple niet veel succes gehad op sociaal vlak. In 2010 werd het sociale netwerk Ping geïntroduceerd, maar dat werd bij gebrek aan gebruikers gesloten.