Speel een digitale omgekeerde escape room, maak van elke voetbalcompetitie je eigen league en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Sherlocked: The Vault

Puzzelgame van de makers achter Amsterdamse escape room Sherlocked. In The Vault moeten spelers net als in de nieuwste escape room van Sherlocked in de Beurs van Berlage niet uitbreken, maar juist inbreken. Daarvoor plaatst The Vault spelers in eerste persoonsperspectief in verschillende gedetailleerde ruimtes.

Daarmee doet The Vault denken aan de games uit The Room-serie. Ook hier moeten spelers rondzoeken in de ruimte waar ze in terechtkomen, logisch nadenken, lades en deuren openen en goed letten op onopvallende hints. Stapje voor stapje worden zo sloten geopend, kluizen gekraakt en mysteries ontrafeld.

Trailer: Sherlocked: The Vault

Sherlocked's The Vault
Sherlocked's The Vault

Leuk zijn de Nederlandse tintjes die overal in The Vault terugkomen. De puzzels van de game zijn toegankelijk genoeg om het spel in te komen, maar bieden al snel genoeg uitdaging voor wie al eens een ingewikkelde fysieke escape room heeft gespeeld. Bovendien is het een leuke manier om digitaal kennis te maken met de fysieke 'break-in-room' van Sherlocked.

Download Sherlocked voor iOS (gratis)
Testversie voor Android is al beschikbaar

Puntr

In Puntr speel je fantasy-voetbal met de echte competities als leidraad. Alle grote voetbalcompetities in binnen- en buitenland zijn beschikbaar in Puntr, inclusief statistieken over het presteren van teams en spelers. Op basis daarvan kunnen gebruikers voorspellen wie er volgens hen gaat winnen, en het daarmee opnemen tegen hun vrienden.

​Trailer: Puntr

Puntr Football Promo
Puntr Football Promo

In een overzicht is steeds te zien wie de beste voorspellingen heeft gedaan. Spelers kunnen tegelijkertijd voor meerdere competities voorspellingen doen. Inzetten gaat snel en makkelijk: à la Tinder moeten spelers de club waar ze op inzetten naar links of rechts vegen.

Download Puntr voor Android of voor iOS (gratis)

Verne: The Himalayas

Spelenderwijs het Himalayagebergte ontdekken, daar draait deze game om. Hoofdpersoon Verne is als Yeti het enige fictieve aan deze game: de setting is volledig waarheidsgetrouw en opgebouwd uit de 3d-kaarten van Google Maps. Dat maakt het spelen van dit op kinderen gerichte spel dan ook niet alleen leuk, maar ook leerzaam.

Verne kan niet alleen lopen, maar ook springen, vliegen met een jetpack en zweven met een deltavlieger. Zo is het makkelijk om de Himalaya's te verkennen, te meer omdat Verne nogal een grote schaal heeft: 150 meter. Maar goed ook, want zonder zijn reuzenpas zou het wel heel lang duren om alles te zien.

Trailer: Verne: The Himalayas

Ontdek de Himalaya's als een yeti
Ontdek de Himalaya's als een yeti

Tijdens het verkennen komen spelers ook dieren tegen die in het gebergte voorkomen. Ook staan er her en der luidsprekerpalen die boeiende weetjes over de Himalaya's vertellen. Ook kunnen er traditionele muziekinstrumenten bespeeld worden. Het is nog niet duidelijk of Google in de toekomst meer van dit soort games wil maken op basis van de 3d-kaarten van Maps.

Download Verne: The Himalayas voor Android (gratis)

Artisto

Enkele weken geleden verscheen de app Prisma, die foto's omtovert tot kunstwerkjes uit allerlei genres. Zoiets is nu ook met bewegende beelden mogelijk met de app Artisto.

Voor wie Prisma al gebruikt kom Artisto bekend voor. Neem video op of laadt een eerder gemaakt filmpje, en kies een filter. Daarna analyseert de app de video, en word het filter op maat toegepast. Het gaat hier dus niet zomaar om een kleurtje; de hele look van de video wordt aangepast waardoor het resultaat oogt als een tekenfilm of een bewegend schilderij van Dalí.

Download Artisto voor Android of voor iOS (gratis)