'WhatsApp wist verwijderde chats niet helemaal'

Wanneer WhatsApp-gebruikers een chatgesprek verwijderen, blijven er nog steeds delen van de chats achter op de smartphone. 

Dat concludeert onderzoeker Jonathan Zdziarski op basis van eigen onderzoek. Hoewel de data door de app zelf als 'verwijderd' wordt aangemerkt, blijven er sporen van de chats achter op de smartphone. De gegevens zijn nog terug te halen met behulp van speciale software. 

Het is niet ongebruikelijk dat er sporen van verwijderde gegevens achterblijven op een smartphone. In het geval van WhatsApp vindt Zdziarski het echter opvallend, omdat de dienst sindskort alle berichten versleuteld verstuurt. 

Die encryptie werkt echter alleen bij het versturen van data. Op de smartphone zelf worden de gegevens zonder harde encryptie opgeslagen, waardoor de gegevens zonder al te veel moeite te bekijken zijn wanneer iemand over het apparaat beschikt. Ook als de gebruiker denkt dat de gegevens verwijderd zijn.

Normale gebruikers van Whatsapp zullen hier weinig van merken, maar dat Whatsapp berichten niet volledig verwijdert is wel interessant voor een aantal grote rechtszaken. Zo is de berichtendienst al een aantal keren uit de lucht gehaald in Brazilië omdat het bedrijf geen toegang wil geven tot bepaalde berichten die nodig zijn voor een onderzoek. 

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie