Instagram moet de persoonsgegevens vrijgeven van een accounthouder die naaktfoto's en -video's plaatste, en daarbij zette dat ze van een minderjarig meisje uit Hoorn waren.

Het meisje werd gepest met de foto's, waar zij niet daadwerkelijk op stond afgebeeld. Het was onduidelijk wie achter het account zat. De moeder van het slachtoffer stapte naar de rechter om Instagram ertoe te dwingen deze informatie te delen.

De rechtbank besloot dinsdag dat het belang van het slachtoffer zwaarder weegt dan het privacybelang van de accounthouder. Bovendien besloot de rechter dat het Nederlands recht van toepassing is, ook al is Instagram in de VS gevestigd.

Instagram betwistte niet dat alleen het bedrijf zelf in staat was om de gevraagde gegevens te leveren. Ook was het de rechter duidelijk dat de fotodienst met zijn eigen voorwaarden het plaatsen van naaktfoto's wil bestrijden, zo schrijft de rechtbank dinsdag.

Dwangsom

Als Instagram niet voldoet aan het oordeel, kan een dwangsom van 500 euro per dag worden opgelegd. De advocaten van Instagram en de aanklager konden dinsdag niet direct reageren op de uitspraak.

Instagram zelf laat in een reactie weten mee te werken met het gerechtelijk bevel. "Instagram staat geen enkele vorm van pesten toe. We werken mee met het gerechtelijk bevel en delen de gevraagde informatie om zo bij te dragen aan een oplossing voor deze ernstige zaak."

Seksvideo

Facebook, het moederbedrijf van Instagram, stond eerder al uitgebreid voor de rechter vanwege een seksfilmpje dat op het sociale netwerk verscheen. Ook in dat geval werden persoonsgegevens opgevraagd van de plaatser, maar volgens Facebook waren die niet meer vindbaar.

Na veel gesteggel werden twee experts aangewezen om onderzoek te doen. In mei lieten zij weten dat er toch nog "sporen" van de dader waren aangetroffen.