Rol alle voorwerpen tot een gigantische bal, leer voor je rijbewijs en pluis een mysterieus moordverhaal uit met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Tap My Katamari

Een mobiele spin-off van de vreemde Japanse gameklassieker Katamari Damacy, waarin de zoon van de King of All Cosmos nieuwe sterren moet bouwen. Dat doet de prins door een bal te rollen waar alles wat hij tegenkomt aan blijft plakken, waardoor de bal alsmaar groter wordt.

In Tap My Katamari is dat niet anders, behalve dat alles een stuk simpeler is dan in de spelcomputer-versies van de game. Daar moet de speler de bal door een 3D-ruimte sturen en eerst kleine voorwerpen als potloden en dobbelstenen oppakken voordat grote voorwerpen als koeien en bankstellen blijven plakken. In Tap My Katamari hoef je alleen maar op het scherm van je telefoon te tikken.

Dat maakt de game bijzonder toegankelijk maar wel een beetje saai. Meer dan voortdurend op het scherm blijven tikken is er namelijk helaas niet bij. Onderweg verzamel je munten, snoep en paddestoelen, waarmee je nieuwe levels koopt, 'neefjes' vrijspeelt die de bal verder rollen als je zelf stopt en tijdelijke power-ups verdient.

De aanstekelijke muziek en vormgeving maken veel goed, net als de enorme hoeveelheid vreemde voorwerpen die je kan oppikken. Toch had Tap My Katamari wel wat spannender gemogen: nu wordt het alleen spannend als er een timer in beeld verschijnt, en je extra snel moet tikken om door te blijven gaan. Haal je dat niet hoef je enkel iets langer door te blijven rollen.

Download Tap My Katamari voor Android of voor iOS (gratis)

Rijbewijs Trainer

Het theorie-examen voor het rijbewijs is voor veel deelnemers een onverwachte valkuil. Na het doorlezen van boeken met verkeerssituaties het leren van allerlei borden kan de vraagstelling tijdens examens alsnog een instinker vormen voor automobilisten in spé.

Rijbewijs Trainer probeert examenkandidaten voor te bereiden op het theorie-examen, met vragen die net zo zijn opgesteld als bij het CBR, met vergelijkbaar beeld. Je kan kiezen voor examens voor auto, motor en scooter. Net als bij het CBR heb je 30 minuten de tijd om alle vragen te beantwoorden, met per vraag een timer op maat.

Je kan kiezen om het hele examen in één keer te doen, of om na elke vraag even te pauzeren. Dan kan je de toelichting bij het goede antwoord lezen, iets wat je ook naderhand allemaal in één keer kan doen. Wie na het eerste examen nog verder wil oefenen kan extra examens kopen: 1,99 euro voor één examen, 4,99 voor drie stuks en 9,99 voor twintig oefenexamens.

Het gratis proefexamen is echter niet alleen leuk voor examenkandidaten, maar zeker ook voor wie zijn rijbewijs al jaren heeft en de regels eens wil opfrissen.

Download Rijbewijs Trainer voor Android of voor iOS (gratis)

Her Story

Eén van de meest bijzondere iOS-games van 2015 is er nu ook voor Android. Her Story is een kruising tussen een mysterieuze puzzelgame en een simulator van een bureaurechercheur. De titel verwijst naar de getuigenverklaringen van een vrouw die haar man verloren is; de vrouw is verdachte in de zaak.

De vrouw, gespeeld door actrice Viva Seifert, heeft verschillende verklaringen afgelegd die je als fragmenten te zien krijgt. Die fragmenten zijn echter twintig jaar oud, en zijn niet allemaal direct voorhanden. Ze moeten op trefwoord worden gezocht in een ouderwets computersysteem: de interface van de game.

Om de trefwoorden van de volgende fragmenten te weten te komen, zul je goed moeten opletten bij de fragmenten die de game je in eerste instantie geeft. Dat maakt Her Story bijzonder spannend: je komt steeds meer te weten van het verhaal, komt dichter bij de oplossing waarbij je steeds bedacht moet zijn op nieuwe trefwoorden en op het puntje van je stoel zit.

Download Her Story voor Android (3,29 euro) of voor iOS (2,99 euro)