Vlieg razendsnel langs allerlei obstakels, leer meer van foto's die je hebt gemaakt en meer met de de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Tikkie

Banken ING en Rabobank hadden met de apps Twyp en GRPPY al een simpele manier voor klanten om makkelijk betaalverzoeken naar vrienden te sturen. Deze week bracht ABN Amro met Tikkie ook zo'n app uit, die betaalverzoeken via WhatsApp mogelijk maakt.

Ook andere wegen zijn echter mogelijk, want het enige dat Tikkie eigenlijk doet is een op maat gemaakte betaallink genereren. Na eenmalig aanmelden is geld terugvragen zo eenvoudig als het intikken van het verschuldigde bedrag en het IBAN-nummer van een vriend. Tikkie maakt een link aan, die je kan kopiëren of met de WhatsApp knop direct kan versturen. De ontvanger wordt door de link direct naar een iDeal-betaling gebracht.

Download Tikke voor Android of voor iOS (gratis)

Exify

Deze app toont alle exif-informatie van je foto's: metadata die alle gegevens over je foto bevat. Zo kan je in die data terugzien met elke camera een foto is genomen, en welke instellingen daarbij precies gebruikt zijn. Zaken als belichting, lensformaat, sluitertijd en diafragma zijn in Exify te bekijken.

Ook histogrammen voor zowel kleur als licht zijn te zien, net als de GPS-informatie van de foto. Niet alleen leuk om eigen foto's te bekijken, maar ook interessant om details over andermans foto's te kunnen bekijken.

De functies van Exify werken zowel in de app als via een extensie in de Foto's-app. Met de app kun je foto's niet aanpassen, maar de exif-informatie wel. Zo kun je je naam en eventueel copyright toevoegen aan de metadata van een foto, de GPS-informatie juist verwijderen en eventueel een watermerk aanbrengen.

Download Exify voor iOS (1,99 euro)

Chrooma Keyboard 3

Eén van de populairste toetsenborden voor Android kreeg deze week een grote update. Net als bij voorgaande versies lijkt de vormgeving van het keyboard erg op het standaardkeyboard van Google, al word het kleurenpalet van de toetsen per app automatisch aangepast. Het toetsenbord van Google heeft de afgelopen tijd echter wat functies gekregen die Chrooma nog niet had, wat met deze update wordt rechtgezet.

Demonstratie Chrooma Keyboard 3
Demonstratie Chrooma Keyboard 3

Zo kunnen gebruikers de cursor nu bewegen door over de spatiebalk te vegen, vaak veel sneller dan het aantikken en verslepen van de cursor op beeld. Bovendien is er een éénhandmodus toegevoegd, waarbij alle toetsen naar één kant van het scherm schuiven. Die wordt geactiveerd door met de hand over de spatiebalk te vegen in de richting waar je de toetsen wil hebben.

Nieuw is bovendien de betaalde Action Row, een functie die een slanke knoppenbalk toevoegt boven het toetsenbord met onder meer cijfers en recent gebruikte emoji. Gebruikers kunnen zelf instellen wat zij in die balk willen terugzien. De Action Row kost éénmalig 2,49 euro.

Download Chrooma Keyboard voor Android (gratis)

Hyperburner

Simpele maar bijzonder leuke game die draait om het ontwijken van obstakels met een ruimteschip. In Hyperburner vlieg je in dertig levels door zes verschillende fraai ontworpen ruimtewerelden. Levels zijn vormgegeven als een soort buizen, waarin blokken in steeds weer andere patronen de obstakels vormen.

Hyperburner
Hyperburner

Alsof dat nog niet lastig genoeg is, gaat het ruimteschip steeds sneller, en volgen de obstakels elkaar in hoger tempo op. Gelukkig is de besturing in de game aan te passen, zodat je die precies naar je hand kan zetten.

Bovendien is Hyperburner zowel op staand als liggend scherm te spelen, en prima met één hand te besturen. Naast een jacht naar de high score biedt de game ook uitdagingen waarmee je nieuwe ruimteschepen kan verdienen.

Download Hyperburner voor iOS (2,99 euro)