De ontwikkelaar van I SEA, de iOS-app waarmee gebruikers bootvluchtelingen in zee zouden kunnen spotten om ze te kunnen helpen, zegt dat het niet uit maakt of de app daadwerkelijk werkt of niet. De makers vinden dat het het idee is dat telt.

Met I SEA, ontwikkeld door de liefdadigheidstak van het Singaporese reclamebureau Grey, zouden iPhone-gebruikers met behulp van satellietbeelden mee kunnen helpen met zoeken naar bootvluchtelingen.

Elke gebruiker van de app kreeg echter dezelfde afbeeldingen te zien, die helemaal niet recent bleken te zijn. Ook het weergegeven weerbericht bleek niet te kloppen. Daarop haalde Apple de app uit de App Store.

Maar de ontwikkelaar vindt dat het idee belangrijker is dan de uitwerking. "Het idee is wat iedereen zo prees aan deze app", zegt een woordvoerder tegen Ars Technica.

"Geweldig idee, geweldige strategie, geweldig dat de spotlight op het migrantenprobleem kwam te staan. En toen werden we gedemoniseerd omdat we probeerden te helpen."

MOAS

De app zou zijn gebouwd in samenwerking met MOAS, een organisatie die met twee schepen bootvluchtelingen redt op de Middellandse Zee en daar dit jaar de Geuzenpenning voor ontving. MOAS ontkent echter iets met de app te maken te hebben.

De organisatie zegt in november wel benaderd te zijn door de ontwikkelaar. "Ons team heeft de moeilijkheden uitgelegd van dit soort reddingsacties, waar je accurate, directe informatie voor nodig hebt", aldus Robert Young Pelton van MOAS tegenover Buzzfeed. "Wij gebruiken geen iPhones om levens te redden."