Bootvluchtelingen-app uit App Store verwijderd na kritiek

I SEA, de iOS-app waarmee mensen konden speuren naar bootvluchtelingen op de Middellandse Zee, is verwijderd uit de App Store na beschuldigingen dat de app nep zou zijn.

Met I SEA, ontwikkeld door de liefdadigheidstak van het Singaporese reclamebureau Grey, zouden iPhone-gebruikers met behulp van satellietbeelden mee kunnen helpen met het zoeken naar bootvluchtelingen. 

Gebruikers van de app zouden allemaal een klein uniek deel van de satellietbeelden krijgen waarna zij verdachte plekken konden markeren, om vervolgens de reddingsdiensten in te schakelen.

Elke gebruiker van de app kreeg echter dezelfde afbeeldingen te zien, die helemaal niet recent bleken te zijn. Ook het weergegeven weerbericht bleek niet te kloppen. Volgens het reclamebureau ging het om een testversie van de app, die nog niet over live satellietbeelden beschikte.

MOAS

De app zou bovendien zijn gebouwd in samenwerking met MOAS, een organisatie die met twee schepen bootvluchtelingen redt op de Middellandse Zee en daar dit jaar de Geuzenpenning voor ontving. MOAS ontkent echter iets met de app te maken te hebben. 

De organisatie zegt in november wel benaderd te zijn door de ontwikkelaar. "Ons team heeft de moeilijkheden uitgelegd van dit soort reddingsacties, waar je accurate, directe informatie voor nodig hebt", aldus Robert Young Pelton van MOAS tegenover Buzzfeed. "Wij gebruiken geen iPhones om levens te redden."

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie