Apple gooit zijn App Store op de schop door abonnementsmodellen te introduceren en appmakers software te laten adverteren.

Apple-marketingtopman Schiller doet de nieuwe plannen tegenover The Verge uit de doeken. De vernieuwingen gelden vanaf komend najaar.

Ontwikkelaars gaan in de vernieuwde App Store meer verdienen. Nu moeten ontwikkelaars 30 procent van de opbrengsten van een betaalde app aan Apple afstaan. Onder de nieuwe regels geldt die 30 procent alleen het eerste jaar, daarna gaat het percentage omlaag naar 15 procent, voor zowel nieuwe als bestaande apps.

Ook kunnen ontwikkelaars hun apps voortaan gaan adverteren door bij Apple op een zoekterm te bieden. De advertentie van de hoogste bieder wordt dan aan gebruikers getoond en staat bovenaan de zoekresultaten. Per zoekterm wordt maximaal één geadverteerde app getoond.

Abonnementen

Appmakers kunnen straks abonnementen op hun apps verkopen. Zo wordt het voor ontwikkelaars makkelijker om hun software langdurig te blijven ondersteunen en vernieuwen.

Tot nu toe kwamen ontwikkelaars van betaalde apps vaak elke paar jaar met een totaal nieuwe versie van hun app om genoeg te kunnen verdienen. Voor pc's zijn abonnementen op apps al langer gangbaar: Microsoft Office en de suite Adobe-apps worden tegenwoordig niet meer eenmalig verkocht maar via een abonnement waarvoor maandelijks wordt betaald.

De abonnementen in de App Store gelden straks niet alleen voor een enkele app, maar zijn ook voor meerdere apps van dezelfde ontwikkelaar mogelijk. Zo kunnen gameontwikkelaars straks bijvoorbeeld een abonnement op een bepaalde spelserie aanbieden.

Snellere goedkeuring

Apple belooft apps ook sneller goed te keuren voor publicatie in de App Store. Veel ontwikkelaars klagen over de onvoorspelbare en soms lange recensietijden die Apple erop na houdt.

Afgelopen maand heeft Apple die periode al verkort. Voor het komende najaar belooft het bedrijf dat 50 procent van de apps binnen 24 uur wordt goedgekeurd en 90 procent van de apps binnen 48 uur.

Het is opvallend dat Apple zijn vernieuwde App Store nu al onthult. Komende maandag start Apple-ontwikkelaarsconferentie WWDC, waar Apple vernieuwingen van iOS, OS X en zijn diensten zal onthullen.