Een marathon gebruikersvoorwaarden van populaire apps voorlezen in Noorwegen, is na 31 uur en 49 minuten afgerond. De marathon is opgezet door de nationale consumentenbond om te protesteren tegen lange en moeilijke gebruiksvoorwaarden.

De gemiddelde Noor heeft 33 apps op zijn smartphone staan, heeft de consumentenbond berekend. Daarom is ervoor gekozen de voorwaarden van 33 populaire apps voor te lezen, meldt Cnet.

De teksten van onder meer Facebook, Netflix en Skype kwamen voorbij. Mensen moeten akkoord gaan met de voorwaarden voordat een app kan worden gebruikt.

Veel gebruikers gaan akkoord met de tekst zonder die te lezen, omdat die vaak lang en met juridische termen doorspekt is. De Noorse consumentenbond wil dat daar verandering in komt.

Contractregime

De bond spreekt van een 'falend contractregime' en wil met de actie aandacht schenken aan het probleem. "De huidige regeling voor digitale diensten nadert het absurde", zei Vind Myrstad van de bond.

"Door de tekstgrootte, de lengte en de complexiteit is het vrijwel onmogelijk om op basis van de tekst geïnformeerde keuzes te maken."

De bond wil dat de industrie met alternatieven komt en dat de overheid strenger optreedt tegen bedrijven die met de voorwaarden de wet overtreden.