Deel je locatie live met vrienden, deel bestanden razendsnel, speel een rups en meer in de beste Android en iOS-apps van deze week.

Zenly

Het festivalseizoen is weer begonnen en dat betekent naast muziek en bier het zoeken van vrienden tussen het drukke publiek. De app Zenly kom dan goed van pas.

Zenly laat de precieze gps-locatie van vrienden zien, of ze nou Android of iOS gebruiken. Het gaat daarbij om de live locatie, niet alleen een eenmalige locatie zodat je elkaar alsnog mis kan lopen.

Ook handig: je kan zien hoeveel batterijduur je vrienden nog hebben. Als iemand zijn telefoon niet hoort en voelt en met een bijna leeg toestel in de buurt is, weet je dat je snel moet zijn. Bij grotere afstanden kan Zenly ook routes en aankomsttijden tot vrienden tonen.

Download Zenly voor Android of voor iOS (gratis)

Google Science-journal

Google wil kinderen aansporen om wetenschappelijke experimenten uit te voeren, met hun smartphone als gereedschap en logboek. Daarbij kunnen alle sensoren van een Android-toestel worden ingezet om proefjes in de omgeving uit te voeren.

De experimenten kunnen worden geordend, waarbij per experiment verschillende proefjes kunnen worden gedaan. Daarbij kan de lichtsensor worden gebruikt, de microfoon, en de verschillende versnellingsmeters van de telefoon.

Zo kunnen kinderen meten of de telefoon zich over de X-, Y-, of Z-as beweegt. Metingen kunnen ook over langere periode worden gedaan. Ook kunnen foto’s en notities worden toegevoegd.

Download Google Science-journal voor Android (gratis)

Pinchworm

Heerlijk simpele game met best wel vernieuwende besturing. In Pinchworm bestuur je een rups die steeds sneller naar de rechterkant van het scherm kruipt.

Onderweg komt hij bloemen, stukken steen en andere obstakels zoals vogels tegen. Die zaken ontwijk je met twee gebaren: door je duimen op weerszijden van het scherm naar elkaar toe, of juist van elkaar af te schuiven.

Een knijpbeweging naar binnen en de worm springt op, duw je duimen naar buiten en hij kruipt even onder de grond. Daarbij is timing belangrijk, want drie keer botsen en je moet weer helemaal opnieuw beginnen. De bedoeling is om zo ver mogelijk te komen, waarbij je je record kan delen in de vorm van een geinig plaatje.

Download Pinchworm voor iOS (gratis)

Jumpshare

Er zijn al tal van manieren om grote bestanden te delen, maar de gemene deler is altijd: even wachten tot de upload klaar is, en daarna de link pas delen.

Jumpshare doet dat anders, want je kan je deel-link al delen terwijl de bestanden nog aan het uploaden zijn. In Jumpshare kan je mappen maken waarin je bestanden en foto’s kan uploaden, en eventueel kan beveiligen met een wachtwoord.

Direct na het aanmaken van zo’n map kan je de link delen met vrienden of collega’s, terwijl de bestanden nog aan het uploaden zijn. Mappen van een ander zijn zowel in de app als in desktops te gebruiken.

Download Jumpshare voor iOS (gratis)