Makers van Siri tonen slimme spraakassistent Viv

De makers van Apple's Siri hebben maandag de nieuwe spraakassistent Viv getoond op de techconferentie TechCrunch Disrupt. De assistent is gespecialiseerd in het beantwoorden van complexe vragen.

Dag Kittlaus en Adam Cheyer hebben vier jaar gewerkt aan Viv met als doel een spraakassistent maken die beter werkt dan Siri. Klittlaus heeft de nieuwe spraakassistent 20 minuten gedemonstreerd, meldt TechCrunch.

Kittlaus en Cheyer werkten bij Apple aan Siri, maar hebben dat bedrijf verlaten om voor zichzelf te beginnen. Hun eigen spraakassisten leunt veel meer op kunstmatige intelligentie en een zelflerend vermogen dan Siri.

Het grootste verschil met Siri is dat Viv kan samenwerken met apps van andere makers en dat het lastige lange vragen kan beantwoorden. Siri maakt vaak een zoekterm voor internet als de vragen te lastig worden.

Video: Viv kan moeilijke vragen beantwoorden

Weer

Als voorbeeld stelde Kittlaus de vraag: zal het warmer worden dan 70 graden Fahrenheit bij de Golden Gate-brug na 5 uur 's middags overmorgen? Na een paar seconde verscheen het antwoord van de vraag op het scherm.

Viv kan goed samenwerken met andere apps die geïnstalleerd zijn op de smartphone van de gebruiker. Zo kunnen gebruikers bijvoorbeeld via de app bloemen bestellen of een reis boeken, zonder Viv te verlaten.

Ritje

"Ik heb een rit voor zes personen nodig naar mijn kantoor in Madison Square Garden", zei Kittlaus tegen de app, waarop Viv de prijzen geeft voor ritjes van taxidiensten als Uber. Ook bestellen kan via de app.

Viv moet het opnemen tegen de bekende diensten Siri, Google Now, Cortana en de bots van Facebook Messenger. Wanneer Viv op de markt komt is nog niet duidelijk.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie