Een Braziliaanse rechter heeft de 72-urige blokkade van WhatsApp in Brazilië dinsdag vroegtijdig opgeheven.

Daarmee duurde de WhatsApp-blokkade in Brazilië zo'n 24 uur. Maandagavond dwong een Braziliaanse rechter de vijf grootste telecomproviders van het land om de toegang tot WhatsApp voor 72 uur te blokkeren.

De rechter wil dat WhatsApp gespreksgegevens van verdachten in een grote drugszaak overhandigt, maar het bedrijf zegt die gegevens niet te hebben en dus ook niet te kunnen geven.

Na een beroep van de advocaten van WhatsApp draaide een andere rechter de blokkade vandaag terug. Brazilië kent zo'n 100 miljoen WhatsApp-gebruikers.

WhatsApp-oprichter en CEO Jan Koum sprak eerder vandaag al schande van de blokkade. “Wederom worden miljoenen onschuldige Brazilianen de dupe van een rechtbank die wil dat WhatsApp gegevens overhandigt waarvan we herhaaldelijk hebben gezegd dat we die niet hebben”, schreef Koum toen op Facebook.

Het is de tweede keer in een half jaar dat WhatsApp in Brazilië wordt geblokkeerd, en de tweede keer dat die blokkade vroegtijdig wordt opgeheven na beroep van de berichtendienst.