Jan Koum, oprichter en CEO van chatdienst WhatsApp, heeft zich uitgesproken tegen de blokkade van zijn chatdienst in Brazilië. WhatsApp heeft zo'n 100 miljoen gebruikers in het Zuid-Amerikaanse land.

Een Braziliaanse rechter wil dat WhatsApp gespreksgegevens van verdachten in een grote drugssmokkelzaak overhandigt, maar de berichtendienst zegt die gegevens niet te hebben en dus ook niet te kunnen geven.

"Wederom worden miljoenen onschuldige Brazilianen de dupe van een rechtbank die wil dat WhatsApp gegevens overhandigt waarvan we herhaaldelijk hebben gezegd dat we die niet hebben", schrijft Koum op Facebook.

Het bedrijf kan de berichten die via WhatsApp verstuurd worden naar eigen zeggen zelf niet eens lezen. "Als je een berichtje stuurt dat end-to-end versleuteld is, dan kan niemand anders het lezen – inclusief wij", aldus Koum.

WhatsApp werd maandag voor de tweede keer in een halfjaar geblokkeerd. De vorige keer was afgelopen december, toen WhatsApp 48 uur lang niet te gebruiken was in Brazilië. Overigens veegde een hogere rechtbank de blokkade toen van tafel.

Ditmaal moet de blokkade 72 uur volgehouden worden. WhatsApp-eigenaar Facebook zal vermoedelijk weer hoger beroep aantekenen. Of dat hetzelfde effect zal hebben als in december, is niet duidelijk.