Digitale nieuwskiosk Blendle gaat losse apps voor kranten en tijdschriften maken. De eerste is voor Vrij Nederland en verschijnt vandaag.

De apps combineren klassieke PDF-versies van kranten en tijdschriften met de moderne digitale tekstversies die ook in Blendle te vinden zijn.

Gebruikers loggen in met een Blendle-account om per artikel te betalen, of met het account van de publicatie om hele edities gratis te lezen. "Kranten en tijdschriften hebben vaak nogal lelijke apps waarin je alleen maar door een PDF kunt bladeren", zegt Blendle-oprichter Alexander Klöpping

De nieuwe app van Vrij Nederland toont bij het die klassieke PDF, maar wanneer lezers op een artikel drukken, opent het artikel zoals dat er op Blendle ook uitziet.

Meer titels

Met een knop bovenaan het scherm kunnen gebruikers wisselen tussen de klassiek PDF-modus en een modern overzicht van artikelen, geordend op genre en populariteit.

Blendle werkt met meer kranten en tijdschriften samen aan zo'n losse app met Blendle-integratie. De iOS-versie van Vrij Nederland is vanaf vandaag beschikbaar, een Android-versie volgt voor de zomer.

"We hebben geprobeerd zo snel mogelijk een versie te maken die beter is dan wat kranten en tijdschriften nu hebben, zonder dat ze extra werk hoeven te doen", aldus Klöpping. "Vanaf nu kunnen we samen met de redacties gaan leren wat lezers fijn vinden en wat niet en de app elke maand beter maken."