Gebruik Facebook zonder lege batterij te krijgen, speel de leukste smartphonegame van de maand en meer over de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Warbits

Warbits is een oorlogsgame met een verrassend humoristische insteek en ijzersterke gameplay. Het spel heeft zich overduidelijk laten inspireren door Nintendo's Advance Wars-games en dat is geen verkeerde keuze. Zo'n zogenoemde turn-based tactics-game leent zich namelijk goed voor de smartphone. 

Toch was er eigenlijk nog geen spel voor telefoons die het spelprincipe goed toepaste. Warbits doet dat wel, en dat levert een even toegankelijke als diepgaande game op.

In Warbits bestuur je verschillende soorten robots over een slagveld. Soldaten, infanterie, tanks; allemaal met hun eigen sterke en zwakke punten en bovendien actieradius. Het is aan de speler om die robots tactisch over het veld te bewegen, bijna als schaakstukken.

Met vijanden binnen bereik, kan je in één beurt zowel bewegen als aanvallen. Beweeg je richting vijanden buiten bereik, dan moet je anticiperen. Als alle stukken namelijk verzet zijn, gaat de beurt naar de tegenstander, enzovoorts. Wie als laatste overblijft wint.

In de verhaalmodus zijn gevechten doorspekt met komische gesprekken tussen de verschillende robots. De multiplayermodus leent zich uitstekend om met tegen één tot drie vrienden op te nemen.

Download Warbits voor iOS (2,99 euro)

Swipe for Facebook

Facebook staat bekend als één van de zwaarste populaire smartphone-apps. Om smartphones een beetje te ontlasten heeft Facebook een Lite-versie voor Android uitgebracht, hoewel die door de meeste Android-toestellen in Nederland niet vanuit de Play Store kan worden geïnstalleerd.

Swipe is een mooi alternatief, dat eigenlijk niets meer doet dan de web-versie van Facebook smaakvol verpakken. Voordeel is dat de app daardoor net als de officiële variant wel gewoon notificaties kan geven.

Bovendien kan je in de getoonde webversie, zoals de naam al doet vermoeden, navigeren door te swipen. Dat maakt dat de app ook aanvoelt als app in plaats van als een mobiele site. Omdat in de achtergrond alleen notificaties worden bijgehouden zou Swipe veel zuiniger moeten zijn dan de officiële Facebook-app.

Een Pro-versie biedt de mogelijkheid om een zwart nachtthema in te stellen. Ook kan je met die versie instellen wanneer de app een controle uitvoert op nieuwe notificaties, om de batterij op die manier nog meer te sparen.

Download Swipe voor Android (gratis) of Swipe Pro voor Android (3,03 euro)

Gravity Switch

'Ping pong opnieuw uitgevonden' noemt de ontwikkelaar deze simpele game. En dat klopt precies.

In Gravity Switch heb je niet één maar twee batjes, een rode en een groene. In plaats van die batjes te bewegen, moet je op hoog tempo van kleur wisselen. Het balletje dat van boven naar beneden tussen de batjes op en neer stuitert, gaat namelijk altijd in een rechte lijn.

Wel verandert de bal steeds van kleur: een rode bal kaatst alleen van een rood batje, een groene bal enkel van een groen batje. Je bestuurt de batjes zowel van boven als van onder en de bal verandert uiteraard niet bij elke tik van kleur. Gravity Switch is een snelle volhoud-game waarin je jaagt naar de hoogste score.

Download voor Android of voor iOS (gratis)