Chatdienst WhatsApp versleutelt vanaf dinsdag alle soorten communicatie in zijn app. Dat gebeurt met zogeheten end-to-end encryptie, een vorm waarbij alleen de ontvanger van een bericht de sleutel heeft om het bericht te ontsleutelen.

De eindgebruiker merkt daar helemaal niets van: alle ver- en ontsleuteling gebeurt automatisch. Dat zat al deels in de apps van WhatsApp voor de diverse mobiele platformen, maar nog niet voor alle vormen van communicatie die via WhatsApp gaan.

Dat betekent dat niet alleen tekstberichten nu versleuteld worden, ook zaken als audioberichten, foto's en video's zijn nu standaard beschermd tegen spiedende ogen. 

De encryptie wordt verzorgd door de systemen van encryptiebedrijf Open Whisper Systems. Een jaar geleden maakte dat bedrijf bekend samen te werken met WhatsApp om end-to-end encryptie in de app te bouwen.

WhatsApp heeft de end-to-end encryptie overigens niet beperkt tot alleen de nieuwste apparaten. Ook oudere of minder populaire besturingssystemen als Nokia's Symbian, Windows Phone en Blackberry's besturingssystemen versturen nu versleutelde WhatsApp-berichten, schrijft Open Whisper Systems in een blog.

WhatsApp heeft wereldwijd meer dan een miljard actieve gebruikers.