Facebook heeft zijn iOS-app geüpdatet met een functie die het mogelijk maakt om foto's in spraak te omschrijven. Zo kunnen blinden 'zien' wat anderen op het sociale netwerk plaatsen.

Het was al mogelijk voor iOS-gebruikers om tekst in de Facebook-app te laten voorlezen. Foto's werden dan echter alleen omschreven met de term 'foto', zonder verdere uitleg.

Facebook zet fotoherkenningssoftware in om die foto's nu een omschrijving te geven. Blinden kunnen kort te horen krijgen welke objecten op een afbeelding te zien zijn.

Een foto van een pizza wordt bijvoorbeeld omschreven als "pizza, voedsel" en een foto van een bos als "bomen, hemel, buiten". 

Facebook-app leest foto’s voor aan blinden
Facebook-app leest foto’s voor aan blinden

De functie werkt vooralsnog alleen op iOS, als de taal is ingesteld op het Engels. Andere talen en platformen volgen binnenkort, aldus het sociale netwerk.

"Hoewel deze technologie zich nog in de beginfase bevindt, is het omschrijven van foto's met de huidige mogelijkheden een belangrijke stap naar het voorzien van de gemeenschap met visuele beperkingen van hetzelfde plezier dat alle andere van foto's hebben", aldus ontwikkelaar Shaomei Wu van Facebook.