Speel de eerste smartphone-game van Nintendo, hou je vaste lasten goed bij en ontwerp je eigen dino's met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Miitomo

Nintendo heeft deze week eindelijk zijn eerste smartphone-app gelanceerd. Miitomo is niet zozeer een game als wel een vreemd sociaal netwerk, maar het heeft onmiskenbaar de unieke Nintendo-charme.

Zoals de titel al aangeeft draait Miitomo helemaal om de Mii-personages die Nintendo met de Wii introduceerde. Je kan jezelf helemaal namaken in de app, waarna je in je digitale woonkamer wordt geplaatst.

Daar begint de game met het stellen van vragen: 'wat is je favoriete eten?', 'wat is het grappigste dat je vandaag hebt gezien?'. Vrienden die je toevoegt via Facebook, Twitter of e-mail krijgen dezelfde vragen, en jij krijgt die vragen weer te zien.

Dat levert een grappig resultaat op, waardoor er altijd wel iets te doen is in Miitomo. Naast het sociale aspect kun je je Mii ook verkleden met de raarste hoeden, pakken, schoenen en accessoires. Foto's die je van je verkleedde Mii kan maken zijn misschien wel het hoogtepunt van de game, met precies de juiste maffe achtergronden en poses.

De vreemde kleding koop je in de winkel of met het spelen van minigames; in beide gevallen betaal je met Miitomo-munten. Die verdien je met dagelijkse missies (of je koopt ze met echt geld), die je aansporen sociaal te doen. Een sociaal netwerk als game dus, die door een overduidelijke Nintendo-saus toch verrassend leuk uitpakt.

Download Miitomo voor Android of voor iOS (gratis)

Billy

Steeds meer zaken gaan op basis van een abonnement, en daarin zou je nog weleens het overzicht kunnen kwijtraken. Wanneer wordt je betaling voor Netflix, Spotify of Dropbox ook alweer afgeschreven, en hoeveel ben je dan kwijt?

Billy maakt van zulke uitgaven een simpel overzicht, compleet met herinnering voor wanneer de betaling eraan komt. Dat gaat simpel: de app heeft een lijst van de populairste betaalde diensten, waaronder videodiensten, muziekstreamingdiensten maar ook banken en creditcardbedrijven.

Kies een dienst, vul het periodieke bedrag in en geef aan wanneer de eerstvolgende betaling is. Doe dat met al je uitgaven, en je krijgt een handig totaalovericht. Ook kan de app je voorafgaand aan de betaling waarschuwen dat die eraan komt.

Diensten die niet in de lijst van Billy staan voeg je net zo makkelijk zelf toe, waardoor de app een echt compleet beeld kan geven. In de gratis versie kun je tot vier kostenposten invullen, wie 99 cent betaalt kan een onbeperkt overzicht maken.

Download Billy voor iOS (gratis)

LEGO Jurassic World

LEGO heeft inmiddels een aardige staat van dienst als het gaat om games die draaien om een komische LEGO-variant van een bekende filmreeks. Na onder meer Star Wars, Harry Potter, The Avengers en Batman is nu Jurassic World aan de beurt.

Sinds deze week is de game verkrijgbaar voor Android en iOS, en LEGO Jurassic World is precies wat je er van mag verwachten. Levels zijn gebaseerd op bekende scènes uit de film, en niet alleen uit Jurassic World, alle vier de Jurassic Park-films komen voorbij.

Zoals altijd draait de game weer grotendeels om het verslaan van vijanden en het oplossen van puzzels. Leuk is dat de speler dit keer vrij snel wordt losgelaten op het dino-eiland van Jurassic Park, waarna je zelf kan kiezen welk level je eerst doet. Spelers besturen niet alleen de hoofdrolspelers uit alle vier de Jurassic Park-films, maar kunnen ook zelf nieuwe dino's creëren.

Download LEGO Jurassic World voor Android (5,32 euro) of voor iOS (4,99 euro)