KLM start vandaag met klantenhulp via Facebook Messenger, zodat klanten met de chat-app kunnen inchecken en informatie kunnen opvragen.

Klanten van KLM kunnen de nieuwe mogelijkheid kiezen bij het boeken van een ticket, meldt de luchtvaartmaatschappij woensdag.

Waar al gekozen kon worden voor het ontvangen van het ticket via onder meer e-mail of sms, is nu ook Facebook Messenger een optie. Reizigers krijgen dan via de chat-app van Facebook hun instapkaart, en worden via de chat op de hoogte gehouden van details over de vlucht.

Bovendien kunnen in het geopende gesprek direct vragen worden gesteld aan een KLM-medewerker. Die kan vragen niet alleen beantwoorden, maar ook helpen bij onder meer het omboeken van tickets. KLM biedt die mogelijkheid al langer via zijn webcare-account op Twitter.

Meerdere bedrijven

Het systeem van KLM werkt via het nieuwe zakelijke platform van Facebook. Na Uber is KLM het tweede bedrijf dat zijn klanten via het Facebook Messenger-systeem gaat helpen.

Daarbij is er ook samenwerking tussen de bedrijven klanten via Messenger helpen. "Als je net bent ingecheckt via KLM kun je met Messenger een Uber bestellen om precies op de juiste tijd op het vliegveld aan te komen", zegt Facebook Messenger-hoofd David Marcus tegen RTL Z. "Je blijft dan in dezelfde app en hoeft alleen een berichtje te sturen."

WhatsApp

Facebook selecteert nu nog zelf welke bedrijven kunnen meedoen aan het zakelijke platform, en die bedrijven betalen daar niet voor. In de toekomst wordt het platform mogelijk tegen betalingen opengesteld voor allerlei bedrijven.

KLM zegt tegen RTL Z ook in een vroeg stadium gesprekken te voeren met WhatsApp, ook eigendom van Facebook. WhatsApp werkt ook aan een zakelijk platform waarmee bedrijven met hun klanten kunnen communiceren.