Twee iPhone-apps die Instagram-logins kapen zijn opnieuw populair geworden in de App Store.

De apps 'Who Cares With Me - InstaDetector' en 'InstaCare - Who cares with me' beloofden gebruikers inzicht te geven in hun populariteit onder Instagram-vrienden.

Om de apps te gebruiken moest bij Instagram worden ingelogd. Dit lijkt echter op een onveilige manier te zijn gebeurd, waardoor logingegevens door de ontwikkelaar werden gekaapt. Op de Instagram-profielen van gebruikers verschenen berichten die door de malafide apps werden geplaatst.

Volgens cijfers die Apple woensdag vrijgaf was een van de twee apps de populairste gratis iPhone-app van vorige week in Nederland. De andere app stond op plaats zeven in de top tien. Inmiddels zijn beide apps uit de App Store verwijderd.

InstaAgent

Vorig jaar werd een vergelijkbare app, InstaAgent, plotseling zeer populair in Nederland. Die app verscheen ook voor Android en werd pas verwijderd nadat hij zeker honderdduizenden keren was gedownload.

De twee nieuwe apps leidden in de App Store tot tientallen klachten over spam door Nederlanderse gebruikers, blijkt uit gearchiveerde recensies van marktonderzoeker App Annie. Een beveiligingsonderzoeker van Peppersoft bevestigt na analyse van de app dat deze logingegevens steelt.

Volgens cijfers van App Annie bereikte InstaDetector vorige week in meer dan twintig landen de top tien van meest gedownloade apps. In elf landen stond de app zondag op nummer één, waaronder in Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk en Canada. Pas op dinsdag lijken beide apps te zijn verwijderd uit de App Store.

Android

InstaDetector is ook voor Android verschenen, maar werd door Google uit de appwinkel Play verwijderd voordat hij populair kon worden, zo blijkt uit gegevens van App Annie. De Android-app werd ingezonden door dezelfde ontwikkelaar als het eerder verwijderde InstaAgent, maar op iOS gebruikte de maker van de app dit keer een pseudoniem.

Het is onduidelijk hoe de apps door de normaal zeer strenge controle van Apple zijn gekomen, en waarom ze vervolgens zo lang online zijn gebleven. Het bedrijf controleert handmatig alle apps voordat ze in de App Store verschijnen. 

Apple wil tegenover NU.nl geen commentaar leveren op de goedkeuring van InstaDetector of over het goedkeuringsproces in het algemeen. Ook na de verschijning van InstaAgent ging het bedrijf niet in op vragen.