Chatdienst WhatsApp gaat stoppen met het ondersteunen van een aantal verouderde mobiele besturingssystemen, waaronder die van Blackberry en Nokia.

WhatsApp, dat deze week zeven jaar bestond en eerder deze maand de grens van een miljard maandelijkse actieve gebruikers slechtte, wil zich gaan richten op Android, iOS en de moderne mobiele vormen van Windows.

"Toen we WhatsApp in 2009 begonnen was Apple's App Store een paar maanden oud", schrijft het bedrijf in een blog. "Zeventig procent van de verkochte smartphones draaide destijds op een besturingssysteem van Blackberry of Nokia."

"Tegenwoordig draait 99,5 procent van de verkochte smartphones op een besturingssysteem uit de koker van Google, Apple of Microsoft. En terwijl we vooruitkijken naar de volgende zeven jaar van ons bestaan, willen we onze energie richten op de besturingssystemen die de overgrote meerderheid van de mensen gebruikt."

Onder de besturingssystemen die aan het eind van 2016 niet meer ondersteund worden door WhatsApp, zitten onder meer een aantal vroege versies van Android, Blackberry-besturingssystemen waaronder het drie jaar oude Blackberry 10 en diverse versies van Nokia-besturingssystemen zoals Symbian S60.