Populaire gezondheidsapps als Runkeeper en Strava delen persoonlijke informatie van de gebruikers met derden, zonder dat duidelijk is wie dat precies zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Noorse consumentenbond. Die onderzocht de privacyvoorwaarden van vijf populair gezondheidsapps voor Android en iOS. De bewoordingen daarin zijn veelal vaag en in sommige gevallen mogen ze zelf veranderd worden zonder de gebruikers te informeren.

De Nederlandse Consumentenbond trekt nu aan de bel. De bond vindt dat deze apps hun privacyvoorwaarden consumentvriendelijker moeten maken.

Sport-app Runkeeper en dieet-app MyFitnessPal delen de GPS-positie van de gebruiker, zelfs als de app niet actief is. Endomondo deelt gegevens als leeftijd, geslacht en sportprestaties met Google en andere 'advertentiepartners’. 

Ook spelen dieet-app Lifesum en MyFitnessPal allerlei gegevens door aan derde partijen die niets met de app te maken hebben. Sport-app Endomondo, Lifesum, MyFitnessPal en Runkeeper vragen bovendien toegang tot gegevens die niet nodig zijn voor de dienst.

Toegangsrechten

Sport-app Strava lijkt wat beter om te gaan met de privacy van de gebruiker: de app vraagt als enige bij de installatie geen overdreven toegangsrechten tot de diverse gegevens op de telefoon en belooft dat derde partijen de informatie alleen mogen gebruiken voor het doel van de app.