Krijg elke dag een originele foto-opdracht, gebruik pennenstreken om te zwaardvechten en meer met de beste Android en iOS-apps van deze week.

The Swords

Een bijzonder zwaardvechtspel, waarin eigenlijk geen zwaarden gebruikt worden, maar fraaie penstreken die je neer moet slaan. The Swords is een game waarin je een Japanse zwaardvechter speelt, en het zwaardvechten leert door Japanse kanji-tekens na te tekenen.

Die kalligrafische stijl zet zich in de hele game voort. Het verhaal wordt verteld in simpele maar mooi getekende scènes, en ook de levels zelf zien er zo uit.

'Zwaardvechtende vijanden' zien er in levels uit als rode pennenstreken, je eigen zwaard is een zwarte lijn. Van alle kanten komen de zwaarden het scherm binnen en alleen met de juiste pennenstreek sla je die zwaarden neer. Je komt steeds weer andere vijanden tegen, met steeds een andere zwakte en dus een andere aanpak. Zo voelt The Sword een beetje aan als een fris, fraai alternatief op Fruit Ninja.

Download The Swords voor iOS (2,99 euro)

OKDOTHIS

Een fotonetwerk dat het net wat anders aanpakt, door je elke dag een foto-opdracht te geven. 'Maak een foto van je schoenen', 'gebruik een kozijn als omlijsting voor je foto' of 'maak een selfie van je schaduw'.

Een leuke manier om je foto's te maken, en des te leuker om te zien hoe anderen het aanpakken. OKDOTHIS heeft een fotostream waarop je de foto’s van andere gebruikers terugziet. Iedereen krijgt dezelfde opdracht, toch zie je dat de uitvoering flink uiteen loopt, en dat is leerzaam.

Omdat de app al een tijdje voor iOS beschikbaar is, merk je als Android-gebruiker dat er al een actieve groep gebruikers is. Ook dat werkt weer motiverend, en met OKDOTHIS wordt je spelenderwijs beter in fotografie.

Download OKDOTHIS voor Android of voor iOS (gratis)

1Password

Al jaren één van de populairste wachtwoord-apps, en sinds deze week ook geschikt gemaakt voor gezinnen of andere grotere groepen gebruikers. Dat maakt 1Password nog veelzijdiger, want naast een eigen versleutelde kluis met wachtwoorden, logins en andere privédata, kun je met 1Password Families een gedeelde kluis aanmaken.

Handig om bijvoorbeeld wachtwoorden zoals die van de wifi of een Netflix-account te delen, en up to date te houden. Verandert iemand het wachtwoord, zien de andere gebruikers dat ook meteen. Het familiepakket kost 5 dollar per maand voor 5 gebruikers, en een dollar per maand extra voor elke extra gebruiker.

Daarnaast heeft de Android-app van 1Password onlangs een uiterlijke update gekregen. Door het Material-design past 1Password een stuk beter binnen recente versies van Android. Ook kan de app ook op Android nu met een vingerafdruk worden ontsleuteld, al werkt die functie momenteel alleen op de Nexus 5X en 6P.

Download 1Password voor Android of voor iOS (gratis)

Rayman Classic

Met de verschillende moderne Rayman-games maakt Ubisoft een paar van de leukste mobiele spellen die er zijn. Maar Rayman gaat al een stuk verder terug: in 1995 verscheen de eerste titel met de man zonder ledematen.

Die is nu opnieuw te spelen op iOS, en is eigenlijk nog net zo leuk als toen. Het pixelige uiterlijk oogt nog prima, maar de gameplay is in deze vintage Rayman toch wel een stukje anders. Levels zijn langer, en soms behoorlijk pittig. Maar leuk is Rayman Classic na ruim twintig jaar nog steeds, en op deze manier blijft de game nog een beetje behouden.

Download Rayman Classic voor iOS (4,99 euro)