Google zou zijn beleid rond adblockers in de Play Store herzien, en de apps in veel gevallen toelaten

Google zou intern de regel hebben gehad om in de Play Store enkel adblockers toe te staan in de vorm van browsers, maar daar nu toch van afzien meldt Techcrunch op basis van ingewijden.

Google verwijderde vorige week de adblocker Adblock Fast uit de Play Store. De blocker werkt binnen een plugin-programma samen met Samsung, en blokkeert advertenties in de Android-browser van Samsung.

De app werd echter door Google uit de Play Store verwijderd, omdat de app niet strookt met richtlijnen van het bedrijf. Vergelijkbare app Crystal bleef wel beschikbaar.

Nieuw beleid

Google zou daarop intern hebben geconcludeerd dat het zijn eigen richtlijnen niet consequent handhaaft. Adblock Fast is inmiddels weer in de Play Store te downloaden.

Google zou voorheen voornemens zijn geweest om enkel adblockers in de vorm van browsers toe te laten. Die browsers met ingebouwde adblocker kunnen geen advertenties in de standaardbrowser blokkeren, in tegenstelling tot adblockers die samenwerken met bijvoorbeeld Samsung.

Het nieuwe beleid zou zowel adblocker-browsers als losse adblockers toestaan, zolang die maar samenwerken met een officieel programma zoals dat van Samsung.