Samsung staat sinds deze week adblockers voor browsers op zijn Android-toestellen toe, maar de eerste adblocker is alweer uit de Play Store verwijderd wegens het schenden van de regels.

De betreffende app, Adblock Fast, is volgens de ontwikkelaar zonder waarschuwing uit de Play Store verwijderd, meldt The Next Web. Adblock Fast was samen met adblocker Crystal de eerste beschikbare adblocker die door Samsung werd ondersteund.

In een e-mail aan de ontwikkelaar van Adblock Fast zegt een medewerker van Google dat de app sectie 4.4 van de voorschriften schendt. Die sectie zegt dat ontwikkelaars geen apps mogen maken die de werking van andere apps verhinderen.

Andere adblockers

Strikt genomen doet Adblock Fast dat niet, aangezien de app als plugin voor de browser van Samsung werkt en door Samsung wordt toegestaan.

Eerder werd Adblock Plus om het schenden van dezelfde sectie van de voorschriften uit de Play Store verwijderd. Die adblocker is inmiddels weer te downloaden voor Android-gebruikers, maar dan als browser met ingebouwde adblocker.

Adblock Plus heeft deze week ook een plugin voor de Samsung-browser beschikbaar gesteld, die nog wel verkrijgbaar is. De ontwikkelaar van Adblock Fast zegt te vermoeden dat Google zijn adblocker heeft verwijderd omdat die populair bleek in de Play Store. De app werd binnen één dag zeker 50.000 keer gedownload.

Apple maakte het vorig jaar mogelijk voor ontwikkelaars om adblockers voor Safari op iOS 9 te ontwikkelen. Dat was de eerste keer dat het grootschalig mogelijk werd om advertenties te blokkeren binnen een mobiele browser. Samsung zorgt met zijn plugin-programma voor de eerste grote mogelijkheid voor Android-gebruikers.