De berichtendienst Whatsapp heeft wereldwijd meer dan 1 miljard gebruikers.  

Die mijlpaal werd in de nacht van maandag op dinsdag bekendgemaakt door mede-oprichter Jan Koum.

Dagelijks worden zo'n 42 miljard berichten verstuurd. Verder gaan er iedere dag zo'n 1,6 miljard foto's en 250 miljoen video's van de ene naar de andere gebruiker. Whatsapp is de meest populaire berichtendienst ter wereld, gevolgd door Facebook Messenger.

Whatsapp werd in 2014 door Facebook overgenomen. Toen waren er nog 'maar' 450 miljoen gebruikers. Met de deal was een bedrag van ongeveer 19 miljard dollar gemoeid. 

Gebruikes Whatsapp

Bron: Whatsapp© NU.nl/Jerry Vermanen

Gratis

De berichtendienst werd onlangs volledig gratis, nadat sommige gebruikers eerder nog werden gevraagd om ongeveer een euro per jaar te betalen voor de app.

Whatsapp wil binnen Facebook geld gaan verdienen door gebruikers van de app te koppelen aan bedrijven. Zo moet het bijvoorbeeld makkelijk worden voor bedrijven om hun klantenservice via Whatsapp te laten lopen, of om zelfs producten te verkopen via de dienst. Advertenties wil Whatsapp niet gaan tonen.

De berichten-app werd in 2009 opgericht en was vanaf november van dat jaar te downloaden via de App Store voor de iPhone. Kort daarna verschenen apps voor Blackberry, Symbian en Android. In de begindagen van Whatsapp was het uniek dat de dienst kon worden gebruikt om met mensen op verschillende telefoonplatforms te chatten.