Dit zijn de beste Android- en iOS-apps van de week

Speel de leukste puzzelgame van het moment, laat je door de mooiste steden van de wereld leiden en meer met de beste Android- en iOS-apps van deze week.

Twofold

Het was al even geleden dat er een puzzelgame voor smartphones van het niveau van Twofold verscheen. De slimme puzzelaar heeft zoals dat hoort een simpele insteek: je moet gekleurde blokjes met een lijntje aan elkaar rijgen en zo punten verzamelen.

Verbind je twee gele blokjes, dan levert dat vier punten op, trek er een derde geel blokje bij en het zijn acht punten, een vierde blokje maakt zestien, enzovoorts. Die blokjes staan bij elkaar in een veld en daar boven zie je hoeveel punten je in elke kleur moet verzamelen.

Voor het verzamelen van die punten heb je steeds maar een aantal zetten de tijd en dat maakt Twofold zo aantrekkelijk. Wie slim nadenkt, harkt in één zet zoveel mogelijk punten van de ene kleur bij elkaar, maar denkt vooruit om ook blokjes in een andere kleur te kunnen verzamelen.

Bovendien kunnen spelers de rijen met gekleurde blokjes van het speelveld doorschuiven, maar dat kost wel een zet. Er loopt geen timer mee, waardoor Twofold in principe meer een denkspel is. Toch lokken de geinige animaties en geluidjes vlot doorspelen uit, net als de bonussen die je bij slimme zetten verdient.

Download Twofold voor Android of voor iOS (3,99 euro)

Guides by Lonely Planet

Lonely Planet had al verschillende apps die je bij stedentrips op weg konden helpen. Maar de bekende reisgidsen die op papier al decennia populair zijn, hadden tot deze week nog geen digitale variant.

Guides by Lonely Planet biedt gidsen voor 37 steden wereldwijd. Op een kaart zijn attracties onderverdeeld in bezienswaardigheden, eten en drinken, winkels, theater en hotels.

Daarnaast heeft Lonely Planet voor elke stad een lijstje met hoogtepunten gemaakt; plekken waar je echt geweest moet zijn als je een bepaalde stad bezoekt. De plaatsen zijn erg handig op een kaart te vinden en net als met alle bezienswaardigheden inclusief kostenindicatie.

Ook zijn er verschillende categorieën die specifiek voor een bepaalde stad zijn gemaakt. Zo heeft Lonely Planet voor Amsterdam een lijst met rare musea, geschiedenislessen en een bierlijst gemaakt.

In Londen word je voor de reisgids op de culturele diversiteit in de stad gewezen, terwijl de gids voor Hongkong lijsten met zowel moderne als traditionele cultuur van de stad heeft. Een bijzonder complete app met tips, wetenswaardigheden en bovendien de mogelijkheid om de kaart van de stad offline te bewaren. En in tegenstelling tot vergelijkbare apps is Lonely Planet totaal gratis.

Download Guides by Lonely Planet voor Android of voor iOS (gratis)

Downwell

De uitstekend gemaakte game Downwell is sinds deze week ook voor Android beschikbaar, nadat het spel in oktober vorig jaar al voor iOS en Windows verscheen. De platformgame onderscheidt zich omdat je niet traditioneel van links naar rechts speelt, maar van boven naar beneden.

Je valt in de retro vormgegeven game namelijk naar beneden in een put. Verschillende vijanden en obstakels kruisen je pad en het is aan jou om ze te ontwijken of dood te maken. Verlies je al je levens, dan moet je de game weer helemaal van boven af aan beginnen.

Gelukkig draagt de hoofdpersoon pistoolschoenen, waarmee je al vallend op vijanden kan schieten. Bovendien rem je met die schoenen je val een beetje, wat het makkelijker maakt om vijanden en obstakels te ontwijken. De vele verstopte power-ups, wapens en extra levens maken Downwell uitdagend maar aantrekkelijk, echt een game waar je behendig in kan worden.

Download Downwell voor Android of voor iOS (3,24 euro)

Splittable

Woon je met huisgenoten of ben je bijvoorbeeld met een groep op reis? Met Splittable hou je heel makkelijk precies bij wie wat aan wie schuldig is.

Iedereen kan in de app precies toevoegen welk bedrag er aan gezamenlijke dingen is besteed; boodschappen, de internetrekening of de rekening van een restaurant.

Dat houdt de boel niet alleen overzichtelijk, maar spoort je ook aan om quitte te spelen in plaats van elkaar steeds te betalen.

De nieuwe vormgeving van de app laat je sneller nieuwe bedragen toevoegen, terwijl het overzicht van de tijdlijn duidelijker is geworden. Ook is het nu makkelijker om op die tijdlijn toekomstige kosten neer te zetten: nooit meer verrast door de gasrekening.

Download Splittable voor Android of voor iOS (gratis)

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie