Apple zou uitgevers die nieuws en artikelen in zijn News-app publiceren de mogelijkheid geven daar geld voor te vragen.

Alle artikelen in Apple-app News zijn nu nog gratis, maar daar komt volgens bronnen van Reuters binnenkort verandering in.

Apple News is momenteel nog niet in Nederland beschikbaar, enken in de Australië, het Verenigd Koninkrijk en de VS. In de app kunnen gebruikers nieuws van tal van sites lezen en ordenen op basis van hun interesses.

Ontevreden

Apple zou uitgevers tevreden willen stellen door ze de mogelijkheid te geven in News geld voor artikelen te vragen. Uitgevers zouden ontevreden zijn door het gebrek aan informatie over Apple News.

Apple geeft geen cijfers over het gebruik van News en de populariteit van artikelen binnen de app. Media als The New York Times en The Wall Street Journal plaatsen momenteel niet al hun artikelen in Apple News, omdat lezers via de site wel moeten betalen na een aantal gratis artikelen.

Advertenties

Hoe Apple de betaling wil gaan verrekenen is nog niet bekend. Momenteel pakt Apple 30 procent van alle betalingen die via zijn platformen verlopen. Zo staan uitgevers van tijdschriften die via Apple Kiosk worden verkocht 30 procent af aan Apple.

Tot voor kort had Apple een eigen advertentie-addeling, iAd. Maar het team dat daarvoor verantwoordelijk was, zou onlangs zijn opgeheven.