Whatsapp gaat beginnen met het doorsturen van data over haar gebruikers aan moederbedrijf Facebook. Dat ontdekte een Android-ontwikkelaar in de code van een nieuwe update voor de chatdienst.

Tot nu toe hield Facebook zijn aankoop van 19 miljard gescheiden van het sociale netwerk, maar daar lijkt nu langzaam verandering in te komen. Android-ontwikkelaar Javier Santos was de eerste die dit ontdekte.

In de betaversie van een nieuwe update verschijnt een selectievakje waarmee de gebruiker zijn toestemming aan Whatsapp kan geven om data met Facebook te delen.

Volgens de begeleidende tekst is dat "om de Facebook-ervaring te verbeteren", hoewel niet duidelijk is welke data er dan precies verstuurd zal worden.

Abonnementen

Eerder kondigde Whatsapp-oprichter Jan Koum al aan dat het bedrijf de betaalde abonnementen afschaft. Whatsapp vroeg sommige klanten om 89 cent per jaar te betalen, na een gratis eerste jaar.

Veel gebruikers hadden echter al een levenslang gratis abonnement en veel andere klanten werden zeer onregelmatig om een betaling gevraagd.

Whatsapp wil in de toekomst geld gaan verdienen door bedrijven via de chat-app te koppelen aan consumenten. Het is echter onduidelijk hoe dat precies zal werken.