Twee keer zo veel app-downloads uit Google Play als uit App Store

Vorig jaar hebben smartphone- en tabletgebruikers in totaal twee keer zo veel apps gedownload uit Google Play als uit de App Store van Apple.

Dat meldt marktonderzoeker App Annie in zijn jaaroverzicht (pdf).

Een jaar eerder werden er al zo'n 60 procent meer apps gedownload via Google Play dan via de App Store, maar die voorsprong is nu dus uitgebreid. In 2013 lag het aantal downloads uit de twee appwinkels nog ongeveer op gelijke hoogte.

Volgens App Annie komt de stijging van Google Play vooral door mensen in opkomende economie├źn die voor het eerst een smartphone kopen.

Qua omzet loopt de App Store nog steeds ruim voor op Google Play. In de appwinkel van Apple wordt bijna twee keer zo veel geld uitgegeven als in Google Play, waar gratis apps het beter doen.

Opbrengsten

Whatsapp was in 2015 wereldwijd de meest gedownloade app, gevolgd door Facebook Messenger, Facebook en Instagram. Op nummer vijf staat Clean Master, een app die belooft de prestaties van Android-telefoons te optimaliseren. In de top tien staan ook Skype, Youtube en Snapchat.

Subway Surfers was de populairste game van 2015, gevolgd door Candy Crush Saga, Clash of Clans, Candy Crush Soda Saga en Despicable Me.

De app die het meest opbracht was muziekstreamingdienst Spotify, gevolgd door de Zuid-Koreaanse chat-app Line en de Amerikaanse radio-app Pandora. Clash of Clans was de game waar het meest aan werd verdiend.

Sowieso zijn games verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de inkomsten uit appwinkels. Bij Google Play komt volgens App Annie zo'n 90 procent van de inkomsten uit games, terwijl dat bij de App Store zo'n 75 procent is.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie