Whatsapp gaat gebruikers niet meer jaarlijks om geld vragen voor het gebruik van zijn dienst. De betaalde abonnementen worden afgeschaft.

Dat heeft directeur Jan Koum maandag aangekondigd op de DLD-conferentie in München.

Whatsapp vroeg sommige klanten om 89 cent per jaar te betalen, na een gratis eerste jaar. Veel gebruikers hadden echter al een levenslang gratis abonnement en veel andere klanten werden zeer onregelmatig om een betaling gevraagd.

"Het werkt gewoon niet zo goed", zei Koum volgens Recode over het vragen om een betaling. Het feit dat veel mensen geen creditcard hebben, belemmerde volgens hem de groei van de inkomsten uit abonnementen.

Bedrijven

Whatsapp wil in de toekomst geld gaan verdienen door bedrijven via de chat-app te koppelen aan consumenten, zei Koum. Het is echter onduidelijk hoe dat precies zal werken. 

In een blogpost schrijft de app dat het bijvoorbeeld mogelijk moet worden om met een luchtvaartmaatschappij te communiceren over een vertraagde vlucht. Het is niet de bedoeling dat bedrijven actief kunnen adverteren via Whatsapp.

Facebook Messenger wil op een soortgelijke manier geld verdienen aan chattende gebruikers. Whatsapp is ook eigendom van Facebook, maar wordt door het sociale netwerk in stand gehouden als losstaande dienst.