Google haalt dertien apps met malware uit Play Store

Google heeft dertien apps uit de Android-appwinkel Play gehaald, omdat ze waren besmet met malware. Een van de apps, Honeycomb, was al bijna een miljoen keer gedownload.

De apps konden op de achtergrond andere apps downloaden en werden gebruikt om toegang te krijgen tot systeemsoftware, meldt de site ARS Technica vrijdag.

Onderzoekers van veiligheidsbedrijf Lookout kwamen de malware op het spoor. Voor zover bekend heeft de malware nog geen ernstige schade aangericht.

De schadelijke software downloadt andere apps automatisch uit de Play Store. Ook zorgde de malware ervoor dat de apps een goede waardering kregen in de store, waardoor andere mensen werden misleid.

De malware probeert diep door te dringen tot het systeem, waardoor het ook na het terugzetten van fabrieksinstellingen op de smartphone blijft staan.

Het gaat niet om een nieuwe vorm van malware. De schadelijke software werd al aangetroffen in duizenden apps die niet te downloaden zijn in de officiële Play Store.

Het is voor het eerst dat de malware opduikt in de appwinkel van Google. Behalve Honeycomb waren ook onder meer de apps Cake Tower, Jump Planet, Tiny Puzzle en Eat Bubble besmet.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie