In 2015 kwamen er weer duizenden apps en games uit voor Android en iOS. Wij zetten de tien beste op een rijtje.

Google Foto's

Voordat Google Foto's verscheen, streden tal van apps om de troon van beste foto-sorteer-app. Maar Google heeft met slimme algoritmes zijn gewicht in de strijd gegooid en is daarmee simpelweg de beste app om door jaren van foto's te zoeken. Tik in wat je zoekt en Google Foto's geeft wat je moet hebben.

Download Google Foto's voor Android of voor iOS (gratis)

Lara Croft GO

Geen herkauwde Tomb Raider-game, maar een totaal nieuw spel speciaal voor mobiel. Je kijkt schuin van boven op de levels, die in prachtige polygonen-stijl zijn weergegeven. Al puzzelend beweeg je stapje voor stapje door eeuwenoude tempels vol schatten en valstrikken. Kom je vijanden tegen, dan gaat de strijd om de beurt en moet je goed nadenken om verder te komen. Het spel kreeg onlangs nieuwe levels en met de hele game ben je een paar uur zoet.

Download Lara Croft GO voor Android (0,99 euro) of voor iOS (1,99 euro)

Microsoft Office

Android en iOS zijn de afgelopen jaren steeds interessanter geworden en sinds 2015 kunnen we op beide platformen volledig uit de voeten met Office. Word, Excel en Powerpoint zijn allemaal van de partij en gewoonweg prima te gebruiken op mobiel. Met de gratis versies van de apps kun je al prima bestanden maken, bekijken en bewerken en als je een abonnement op Office 365 hebt, zijn de apps net zo veelzijdig als op je computer.

Download Word voor Android of voor iOS (gratis)

Download Powerpoint voor Android of voor iOS (gratis)

Download Excel voor Android of voor iOS (gratis)

Pushbullet

Verscheen al in 2014, maar heeft in 2015 zoveel nieuwe functies gekregen, waardoor de app zeker het vermelden waard is. Vooral de Android-versie van Pushbullet is ontzettend veelzijdig: de app toont je binnenkomende notificaties niet alleen op pc of Mac, maar laat je ook vanaf dat apparaat op berichten reageren zonder dat je je telefoon moet pakken. Verder wissel je er makkelijk links en bestanden mee uit tussen computer en mobiel, kun je er nieuws mee volgen en zelfs vanaf een afstand mappen op je computer mee verkennen.

Download Pushbullet voor Android of voor iOS (gratis)

Nova Launcher

Blijft de makkelijkste manier om het uiterlijk van je thuisscherm naar je eigen hand te zetten. Welke softwarelaag de fabrikant van je Android-toestel er ook overheen heeft gelegd, met Nova bepaal je makkelijk hoe icoontjes eruit zien, hoe letters ogen, hoe apps er op je schermen en in mapjes uitzien en nog veel meer. De app wordt bovendien goed bijgehouden, waardoor de launcher vrijwel altijd probleemloos werkt.

Download Nova Launcher voor Android (gratis)

Alto's Adventure

Genoeg games in het genre endless runner, waarbij je van links naar rechts door levels beweegt en obstakels moet ontwijken. In Alto's Adventure doe je dat op een snowboard, terwijl je muntjes en lama's probeert te verzamelen zonder te botsen of van een klif af te vallen. De levels zien er prachtig uit en tingelende pianomuziek klinkt terwijl je van de heuvels glijdt. Het spel heeft zo'n enorme wintersfeer dat je bijna vergeet dat een witte kerst er echt niet in zit.

Download Alto's Adventure voor iOS (0,99 euro)

Adobe-apps

Adobe heeft in 2015 een sloot mobiele apps uitgebracht, zoals Photoshop Mix, Fix, Lightroom, Premiere Clip, Shape CC, Brush CC, en Color CC. Stuk voor stuk gratis apps, die allemaal zijn toegespitst op mobiel. Je kan makkelijk video's monteren, foto's bewerken en op allerlei manieren aanpassen en nog veel meer. En gebruik je Adobe Creative Cloud-apps op je pc of Mac, dan sluit alles naadloos aan.

Download Adobe-apps voor Android of voor iOS (gratis)

Periscope

Is misschien niet de revolutie geworden die het eerder dit jaar leek, maar Periscope (en Meerkat) is wel dé app die je opent wanneer bijvoorbeeld vlak voor je ogen een ramp gebeurt. Niet eerder maakte een app het zo laagdrempelig om binnen een paar seconden een live videostream te beginnen.

Download Periscope voor Android of voor iOS (gratis)

Overcast

Podcast-apps genoeg, maar Overcast is één van de beste voor iOS. Dit jaar werd de app gratis en wordt voortaan ontwikkeld met de vrijwillige giften van gebruikers. Overcast werkt vooral prettig voor de luisteraar van veel podcasts: door zelf afspeellijsten te maken zie je altijd precies welke afleveringen je nog moet luisteren. Overcast combineert veelzijdige mogelijkheden met een toegankelijke bediening en heeft bovendien een erg prettig overzicht om nieuwe podcasts mee te zoeken.

Download Overcast voor iOS (gratis)

Her Story

Een game met een hele bijzondere insteek: Her Story draait om politieverhoren van de vrouw van een vermoorde man. De moord vond twintig jaar geleden plaats en je bekijkt de verhoren opgedeeld in fragmenten via een politiecomputer. Langzaam maar zeker ontvouwt zich dan een verhaal, dat je zelf in elkaar moet puzzelen. Een unieke manier om spanning op te bouwen en nieuwsgierig te maken.

Download Her Story voor iOS (4,99 euro)