Facebook-baas vindt Braziliaanse Whatsapp-blokkade 'triest'

Mark Zuckerberg, oprichter en directeur van Facebook, spreekt van een "trieste dag" voor Braziliaanse Whatsapp-gebruikers, die door een rechterlijke uitspraak tijdelijk geen gebruik kunnen maken van de dienst.

In een openbaar bericht op zijn Facebook-pagina schrijft Zuckerberg dat meer dan 100 miljoen Braziliaanse Whatsapp-gebruikers de dupe zijn van de blokkade, die twee dagen duurt.

"Dit is een trieste dag voor Brazilië", aldus de socialemediamagnaat. "Tot vandaag was Brazilië een bondgenoot in het creëren van een open internet."

De blokkade heeft te maken met een rechtszaak die is aangespannen in Sao Paulo. De naam van degene die om de blokkade heeft gevraagd is door de rechter echter geheim gehouden, meldt Reuters donderdag.

Gegevens

Bekend is dat Braziliaanse telecombedrijven boos zijn op Whatsapp, omdat de mogelijkheid om gratis te chatten en bellen via de dienst hen inkomsten zou kosten. Het is onduidelijk of dit verband houdt met de blokkade.

In zijn bericht lijkt Zuckerberg erop te wijzen dat Whatsapp is geblokkeerd omdat de dienst geen gegevens uit handen wil geven. "Ik sta er van versteld dat onze pogingen om de data van mensen te beschermen hebben geleid tot zo'n extreem besluit van een enkele rechter, om elke Braziliaan die Whatsapp gebruikt te straffen", aldus de Facebook-oprichter.

Via het bericht, dat ook in het Portugees is geplaatst, roept Zuckerberg de Braziliaanse rechtbank op om de blokkade ongedaan te maken.

Lees meer over:

Wekelijkse podcast

Wekelijkse podcast
De redactie van NUtech maakt wekelijks een podcast naar aanleiding van het belangrijkste technieuws van die week.
Tip de redactie